Billigare köp eller mer pengar i appbolagens ficka?

Tinder kringgår Googles in-app-köp – fler bolag kan följa efter

Dejting-appen Tinder har börjat undvika Googles in-app-köp och hänvisar istället användare att ange sina kreditkortsuppgifter hos Tinder själva.

Publicerad Uppdaterad

Tinder är inte alls först med att genomföra förändringar för att slippa betala den avgift som Google tar på in-app-köp. Traditionellt när det gäller appar så tar ju Google och Apple 30 procent av summan för både köp av appar och senare köp i appen. Det finns dock undantag när avgiften blir mindre. Det här tycker dock allt fler apputvecklare är för mycket och exempel på bolag som tar omvägar för att undvika avgiften blir allt fler. Spotify och Netflix är de mest omtalade exemplen och fler kan följa dessa bolags exempel.

Hårt slag

I Tinders fall så skriver användaren in sina kreditkortsuppgifter direkt i Tinder-appen och det gör att Tinder effektivt undviker Googles provision på köpet och får hela kakan själva. Analytikern Ben Schachter på analysfirman Macquarie säger till Bloomberg att det här kan vara ett hårt slag för Google och att appbutiken är ett område där bolaget har väldigt stora marginaler.

– Tinder är relativt små och kommer inte ha någon stor effekt, men det här kan få en stor effekt om fenomenet växer och letar sig in även bland fler spelappar. Vi kan få se fler företag som experimenterar med det här, säger Schachter till Bloomberg.

Spotify uppmärksammade

Både Google och Apple tar upp till 30 procent i provision på köp i sina appbutiker. Det här uppmärksammades särskilt tidigare i år då Spotify anmälde Apple till EU-kommissionen för at missbruka sin dominerande ställning. Apple och för den delen även Google hävdar å sin sida att gratisappar hanteras gratis, att appbutikerna bidrar med mycket och att de avgifter man tar ut är rimliga.

Om utvecklingen fortsätter är det samtidigt intressant att se om den del av köpen som tidigare hamnade i Googles och Apples fickor nu hamnar i appbolagens kassa eller kommer kunder till del i form av lägre priser på appar och köp i appar.

Källa