https://www.mobil.se/nyheter/eu-pastas-ha-inlett-en-granskning-av-apple-efter-spotifys-klagomal
566977
Nyheter
Uppgifter från källor med insyn i saken

EU påstås ha inlett en granskning av Apple efter Spotifys klagomål

I mitten av mars valde Spotify att anmäla Apple till EU:s konkurrensmyndighet, då man anser att den amerikanska it-jätten behandlar sina konkurrenter orättvist. Och nu sägs EU ha valt att inleda en närmare granskning av saken.

Spotifys missnöje med Apple framfördes först i ett blogginlägg signerat vd:n och medgrundaren Daniel Ek i mars. Där gick han till attack mot Apple och skrev bland annat att deras regler ”begränsar valmöjligheter och kväver innovation på bekostnad av användarupplevelsen”. En av de stora stötestenarna var den avgift på 30 procent (15 procent efter ett år) på alla så kallade in-app-köp som sker. Det inkluderar förstås även Spotifys abonnemangsavgift, något som så klart påverkar bolagets kassa rejält med tanke på den enorma användarbasen. Dessutom menade Ek att Apple också begränsat möjligheterna till kommunikation med kunderna om man inte använder sig av Apples betalningssystem. Ek nämnde också att Spotify inte släpps in på Apples plattformar som Siri eller Homepod, något som han menade hämmar konkurrensen. 

Granskning påstås inledas om några veckor

Apple försvarade sig ganska kvickt mot anklagelserna och menade att Spotify vill ha alla fördelarna med Apples ekosystem utan att behöva betala för dem. Apple menade dessutom att man fört samtal med Spotify om att integrera tjänsten med både Airplay och Siri. Men EU-kommissionärerna tycker ändå att Spotify har en poäng och kommer nu enligt källor till Financial Times att inleda en närmare granskning av Apple. Enligt uppgifterna så ska granskningen inledas under ”de kommande veckorna”. Det är förstås oklart huruvida granskningen verkligen leder till de förändringar som Spotify vill se.