Specialutrustade

Tips: Mobilerna med mest prestanda – spelmobiler eller vanliga flaggskepp

Spelmobiler skiljer sig inte åt främst inom prestanda.

Publicerad Uppdaterad

Spelmobil eller bara flaggskepp?

Fråga: Jag har sett att det kommer allt fler uttalade spelmobiler, men vad behövs för att spela spel mer än bara riktigt grym prestanda? Hur mycket skiljer dom sig från vanliga toppmobiler och är dom sämre på något?

Erik Mörner svarar: Den absolut senaste och vassaste prestandan är så klart viktig, men jag skulle ändå inte säga att det är den främsta skillnaden mellan en utpräglad spelmobil och en “vanlig” toppmobil som exempelvis Samsung Galaxy S22, Oneplus 10 Pro eller Xiaomi 12-serien eller varför inte senaste Iphone.

Razr var den tillverkare som startade trenden med riktiga spelmobiler, då framförallt med en skärm som hade snabb uppdateringsfrekvens, något som är standard även i vanliga mobiler idag, till och med i billigare Androider. Idag är det dock inte Razr utan främst Asus ROG-serie av telefoner och Lenovos Legion-mobiler som kämpar om att vara den bästa spelmobilen. I konkurrens med vanliga flaggskepp då både på Iphone- och på Android-sidan.

Att mobiltillverkarna satsar på utpräglade spelmobiler är inte så konstigt för intresset för mobilspel är tydligt. Faktum är att marknaden för mobilspel är större än den för spel till konsoler och datorer, främst drivet av den asiatiska marknaden.

Idag är Asus ROG Phone 5s Pro och Lenovo Legion Phone Duel 2 de senaste spelmobilerna som är aktuella på den svenska marknaden. Med begränsad distribution finns även Xiaomis Black Shark. Gemensamt för dessa är dock att de inte är purfärska utan har Snapdragon 888 Plus respektive Snapdragon 888 och inte det senaste chippet. Lanserad i Kina är dock Lenovos Legion Y90 som är en spelmobil med senaste systemchippet Snapdragon 8 Gen 1. Telefonen lanserades tillsammans med spelsurfplattan Legion Y700, men det finns ännu inga detaljer om en svensk lansering eller säljstart.

Ser vi bortom ren prestanda är det framförallt i anpassningar som spelmobilerna skiljer sig från vanliga. Tack vare virtuella knappar kan du styra spelen du spelar genom att trycka på telefonens kant och därmed slippa att styra via pekskärmen och därmed skymma viktig skärmyta med dina fingrar. Ofta har spelmobiler även någon form av utökad kylning för maximal prestanda, men jämfört med vanliga mobiler så ligger de ofta efter på kamerasidan eftersom det är ett område spelmobilerna prioriterat ner.

För dig med Iphone finns möjlighet att koppla en handkontroll som exempelvis de för PlayStation 5- och Xbox Series X/S trådlöst till Iphone med IOS 14.5 eller senare.

Det här är en läsarfråga som vi på Mobilredaktionen svarat på. Som PLUS-medlem på mobil.se kan du både stäla egna frågor och läsa våra svar först av alla.