https://www.mobil.se/nyheter/tips-och-trix-f-r-telia
292731
Nyheter

Tips och trix för Telia

Kom igång med mms och wap

Har du en nyare mobil men har inte kommit igång med bildmeddelanden, videomeddelanden och ljudmeddelanden (mms)? Då kan du kadda ner inställningarna genom att skicka ett sms med texten mms till nummer 4466. För att komma igång med mobilt internet via wap skickar du ett sms med texten surf till samma nummer.

Lär dig ditt mobilsvar

Tillhör du dem som aldrig lärt dig hur vilka knappar som du styr ditt mobilsvar med? Här får du en kortkurs:

6 - radera det meddelande du lyssnar på

7 - lyssna på det föregående meddelandet (hoppa bakåt)

8 - ta en paus i lyssnandet och tryck 8 igen för att fortsätta lyssna.

9 - lyssna på nästa meddelande (hoppa framåt)

För att ändra inställningar i ditt mobilsvar ringer du 133 och trycker 2 då du fått svar.

Hitta Telia-kompisar

Telia Friendfinder innebär att du snabbt kan få veta exakt var dina vänner befinner sig. Förutsättningen är dock att de också har Telia-abonnemang. I så fall kan du och dina vänner registrera er för tjänsten på www.telia.se/ff. Sedan kostar det 1,50 för varje sökning du gör efter kompisarna. Du kan göra det i telefonen eller på datorn, och du kan få upp en snygg karta som visar var dina kompisar är. Systemet tart hjälp av information i mobilnätets basstationer för att positionera det geografiska läget för var och en. Men det krävs förstås att du godkänner att du är synlig för en viss person för att han eller hon ska kunna få upp din geografiska position.

Skicka e-post med e-postprogrammet

Att göra inställningar för sitt e-postkonto i mobiltelefonen är inte alltid det lättaste. För att kunna skicka e-post från ditt e-postprogram i telefonen måste du fylla i en utgående e-postserver (smtp) i inställningarna för e-post. Med Telia som operatör är den utgående e-postserver som du ska ange: mail1.telia.com.

För sms-entusiasten

Med tjänsten SMS Aktiv kan du skicka sms till en lägre kostnad. Då blir sms-priset bara en krona per meddelande. I gengäld får du betala en fast månadsavgift till Telia på 15 kronor. Skickar du minst ett sms om dagen lönar det sig att ha tjänsten SMS Aktiv påkopplad på abonnemanget. SMS Aktiv kan bara väljas till Telias-abonnemang för privatpersoner och har du Telias kontantkort Refill måste kortet vara registrerat hos Telia.

Koll på dina meddelanden

Vill du ha en kvittens på att ditt sms har gått fram gör du så här:

1. Börja med att skriva *kv# innan du skriver meddelandet.

2. Skriv sedan in själva meddelandet.

3. Skicka meddelandet precis som vanligt.

Sedan får du i retur ett meddelande där det står att textmeddelandet kommit fram, eller att det inte kunnat levereras. Det kostar inget extra att begära kvittens. Om Telia inte kunnat leverera kvittot till din mobil inom en timme så raderas kvittensen från servern och skickas inte ut.

Sms till en fax

Visste du att du kan faxa från vilken mobiltelefon som helst? Vill du att ditt sms ska skickas till en fax gör du så här:

1. Skriv ett sms och inled med texten *faxnr* innan du skriver meddelandet.

2. Skriv själva meddelandet därefter.

3. Skriv in önskat faxnummer som mottagare. Telias server översätter meddelandet till ett fax som skickas till mottagaren.

Messa från datorn

Förutom att du kan skicka sms från "Mina sidor" kan du använda programmet "SMS i datorn" med ditt Telia-abonnemang. Börja med att ladda ner programmet från www.telia.se/smsidatorn. När du installerat programmet fyller du i ditt mobilnummer, och sedan kan du skicka sms direkt från datorn. Kostnaden blir som för vanliga sms och hamnar på telefonräkningen. Du väljer själv om du vill att SMS i datorn ska installeras som ett separat program i datorn, eller om det ska integreras med ditt e-postprogram.

Fotnot: Det här var sista delen i serien med operatörs-tips. I tidigare nummer har vi även givit Tele2-kunder, Tre-kunder och Vodafone-kunder goda råd.