Lika men väldigt olika

Tizen på Mobile World Congress

Samsungs nya klockor kör Tizen, men det var ett helt annat fokus i operativsystemets egen monter.

Publicerad Uppdaterad

Samsung Galaxy Gear 2, Gear 2 Neo och Gear Fit kör alla tre Tizen under skalet då Samsung tyckte att det systemet var mer skalbart och anpassningsbart än Android. Samtidigt har Samsungs VD sagt att systemet inte är redo för at användas i telefoner ännu, vilket är ganska tunga ord mot systemet.

I Tizens monter på mobile World Congress försökte man dock hålla god min. Även om det inte pratas om när några telefoner ska släppas fanns det i alla fall exempellurar från Samsung och ZTE på plats. Att det fanns lurar från två tillverkare gjorde det extra intressant, eftersom de inte liknar varandra på något sätt.


ZTE:s modell mer eller mindre hoppar över en speciell avdelning för appar och placerar allt i halvlogiska mappar på startskärmarna tillsammans med allehanda widgets och liknande. Hela upplevelsen såg väldigt mycket Android ut, men var fullständigt nedlusad med grafiska effekter. Antagligen var det en kombination av effekterna och att det rörde sig om en betaversion som gjorde att precis allt laggade väldigt friskt i telefonen. Men å andra sidan rörde det sig mer om ett proof of concept snarare än en fabriksredo telefon.


Även Samsungs modell såg väldigt Android ut, kombinerat med hur Tizens urmoder Bada var designat. Tyvärr gjorde det att många grafiska element kändes väldigt föråldrade, samtidigt som de trängdes med färgsprakande widgets av 2014 års modell. Gränssnittet var väldigt annorlunda mot ZTE-lurens och om något visar det på hur anpassningsbart Tizen kan vara när det väl blir färdigt.

Till skillnad från ZTE:s modell fanns det i Samsungs Tizenlur en speciell avdelning för appar, precis som hos Android. Helt klart kändes Samsungs modell mer förvirrad rent gränsnittsmässigt, men även om lurarna såg helt olika ut vid användning kvarstod det hemska lagget.

Om det är det här som är Tizen i dagsläget kan vi definitivt förstå varför Samsungs VD säger att systemet inte är redo för telefoner. Samtidigt ser allt så extremt mycket Android ut att det, utöver att frigöra sig från Googles grepp, inte finns något som egentligen sticker ut ur ett användarperspektiv.