Annons

Riktiga användare rapporterar

Tre bäst igen – nytt test av svenska mobilnäten

Undersökningsföretaget Tutela har undersökt mobilnäten i Sverige och precis som förra året så är det Tre som får bäst betyg.

Publicerad Uppdaterad

Tutela utvärderar hur kunder upplever kvaliteten i de svenska mobilnäten och de har under de senaste sex månaderna samlat in data i hela Norden. Med hjälp av 1,8 miljoner hastighetsmätningar som mobilanvändare i Sverige, Norge, Danmark och Finland bidragit med så har operatörerna rankats. 

Tutela definierar resultatet av de mätningar som man samlar in efter hur uppkopplingen lever upp till förväntningar som dagens användare har. För att nå upp i betyget “Excellent” krävs till exempel att anslutningen är tillräckligt bra för onlinespel mot andra användare, videosamtal i HD-kvalitet och strömmande video från till exempel Netflix eller Youtube i 1080p-upplösning.

Tre oftast bäst

I Sverige är det operatören Tre som i mätningarna oftast når upp till betyget Excellent. 92,26 procent av de mätningar som gjorts i Tres nät når upp till det betyget. Telia ligger en bit efter på andra plats, Tele2 steget efter Telia och Telenor hamnar på sista plats. 

Förklaring till resultatet

Den som redan nu reagerar på resultatet i testet bör ta med i beräkningen att Tutela inte direkt mäter yttäckning, även om de uppger att det i betygsättningen av operatörerna ingår en poäng baserad på hur täckningen ser ut. Istället ingår bara mätplatser där alla fyra operatörer har täckning i Tutelas testresultat.

Själva mätningarna går till så att Tutela erbjuder en mjukvarumodul till apputvecklare. Den här modulen ligger i bakgrunden i en rad populära appar och laddar med jämna mellanrum ner och upp data och registrerar hastigheten och andra uppgifter. Det ger Tutela mätdata och det gör att apputvecklarna kan få en inkomst den vägen och därmed erbjuda sin app gratis till konsumenten och med färre eller inga annonser i. Mätningar kan dock givetvis bara ske när operatören i fråga har täckning.

Att Tre vinner innebär alltså inte nödvändigtvis att de är bäst på landsbygden eller i Norrland, utan framförallt att de ger bäst upplevelse där deras kunder befinner sig. 

Fler delar i testet

Utöver bedömningen av när operatörerna uppnår bästa förutsättningarna för streaming, spel och videosamtal så bedömer Tutela även andra saker. För mindre krävande användningsområden placerar sig till exempel Tre, Telenor och Tele2 på delad förstaplats och bara Telia hamnar utanför prispallen. För svarstid är Tre den som ger bäst resultat, medan datahastighet för både upp- och nedladdning går snabbast hos Telia.