Ring och surfa som hemma

Tre kör EU-roaming utan begränsningar

När Tre, sist ut av de stora operatörerna, anpassar sig till EU:s kommande krav på slopade roamingavgifter gör man det med generösare villkor än konkurrenterna.

Publicerad Uppdaterad

Den 15 juni träder nya EU-regler i kraft som gör att operatörerna inte längre får ta ut roamingavgifter inom EU och EES. Det innebär att man kan ringa och surfa med sitt vanliga mobilabonnemang till samma kostnad som hemma i Sverige. En del möjligheter till begränsningar finns trots det kvar.

Av de fyra stora operatörerna har Telia och Tele2 satt ett tak på hur stor surfpotten är utanför Sverige. För Telia är taket 20 GB per månad om din pott i Sverige skulle vara större än så, för Tele2 varierar den per abonnemang men som mest 12 GB per månad. I bägge fallen kan man köpa mer pott till samma priser som i Sverige. Telenor å sin sida har vad vi kunnat se inget tak på pottens storlek, men i gengäld är datahastigheten strypt till 1 Mbit/s utanför Skandinavien.

Nu när även Tre slår på fri roaming i EU passar man i stället på att göra en marknadsföringspoäng av att man erbjuder precis samma villkor i EU som i Sverige. Man smyghöjer inte heller abonnemangsavgiften som en del andra operatörer passade på att göra.

- Med EU:s nya regelverk hade vi kunnat införa ett maxtak för mobilsurf eller höja abonnemangspriserna men vi tror verkligen att våra kunder vill använda sina mobiler på samma sätt när de reser som hemma och har därför försökt göra det så enkelt som möjligt för våra kunder, säger Johan Johansson, vd på Tre.

Enligt formuleringen i pressmeddelandet gäller EU-roaming utan surftak samtliga mobilabonnemang för privat- och företagskunder i Tres aktuella portföljer:
Privat - 3Fastpris 1GB, 3Fastpris 3GB, 3Fastpris 6GB, 3Fastpris 15GB, 3Fastpris 30GB och 3Fastpris 60GB.
Företag - 3Företag 1GB, 3Företag 5GB, 3Företag 10GB, 3Företag 30GB, 3Företag 60GB och 3Företag 100GB. 

- Vi har ju ganska många olika abonemmang som går bakåt i tiden, för pottabonnemang till exempel betalar man ju per megabyte. Det blir svårt att gå igenom villkoren för samtliga abonnemang, men givetvis tar vi inte betalt för roamingen, och principen är att villkoren och priset är detsamma för ditt abonnemang inom EU som i Sverige, säger Kamran Alemdar, presschef på Tre till Mobil.

Källa