Utan 5G

Tre nya Snapdragonchipset från Qualcomm

Nej, det är inte 5G-stöd som motiverar Qualcomms nya chipset, utan snarare bättre kamerastöd i billigare telefoner.

Publicerad Uppdaterad

På en presskonferens i New Dehli visade Qualcomm upp sina tre nya chipset, Snapdragon 720G, 662 och 460. Valet av plats säger en del om vilken marknad man siktar på, och det rör sig inte om nya chipset med 5G-stöd den här gången. I stället framhåller man bland annat stöd för Indiens satellitnavigeringssystem NavIC och Wifi 6.

Det brukar vara främst på grafikprestandan man märker att ett chipset är lite billigare, men Snapdragon 720G siktar på att leverera grafikprestanda i lite billigare förpackning. G står för Gaming. Qualcomm har tidigare lanserat Snapdragon 730G, och 720G är troligen tänkt att ta konceptet ytterligare lite lägre i pris. Att det är ett chipset i 700-serien gör att vi nog ändå kan räkna med bra prestanda från de två A76 och sex A55-processorerna. Chipsetet är tillverkat i en 8-nanometersprocess, och har även stöd för kameror på upp till 192 megapixel totalt.

662 med äldre processorkärnor

Snapdragon 662 är tillverkad i en 11-nanometersprocess och använder äldre processorkärnor, fyra A73 och fyra A53. Prestandan är likvärdig med den till åren komna Snapdragon 660 som fortfarande används i nya mobiler, men grafikprocessorn har uppdaterats till Adreno 610. Framför allt har man lagt till stöd för 48-megapixelkameror och trippelkameror, något den äldre Snapdragon 660 inte klarade att hantera.

Budgetmobiler långt från svenska marknaden

Snapdragon 460 är tänkt för budgetmobiler och vi ser numera sällan mobiler med chipset i Snapdragon 400-serien på den svenska marknaden. Potentiellt utgör i alla fall chipsetet ett rejält lyft i prestanda för budgetmobiler, enligt Qualcomm har chipsetet 60 procent bättre beräkningskraft än Snapdragon 450. Den nya bildbehandlingsprocessotn tillåter dubbelkameror med 16 megapixel vardera.

Enligt Qualcomm kommer de första mobilerna med Snapdragon 720G redan första kvartalet i år, medan mobiler med de andra två chipseten dröjer till årets slut.