Både stilren och läcker

Tysk startup satsar på helt monokrom smartphone

I höst släpper den tyska startupen Blloc sin telefon BllocZero18, en smartphone som framför allt särskiljer sig genom ett rakt igenom monkromt gräsnssnitt.

Publicerad Uppdaterad

Minimalistiska smartphone-modeller har vi sett tidigare, men tyvärr brukar oftast klen prestanda eller andra begränsningar vara en del av konceptet. I fallet med tyska Bllocs telefon BllocZero18 tycks man däremot inte ha tummat på någonting annat än just färgerna. Både telefonen och gränssnittet går nämligen i svart-vitt, något som faktiskt ser riktigt läckert ut vid en första anblick. Tanken med telefonen är att den ska vara så befriad från distraktioner som möjligt, något som bland annat ska ha en positiv inverkan på användarens produktivitet. Designen är i sann tysk anda mycket stilren med räta linjer och ”dyra” typsnitt. Gränssnittet är en variant på Android 8.1 Oreo, där allt kretsar kring ett slags tidslinje som rent designmässigt för tankarna lite till gamla Windows Phone. 

Sparar batteri

En trevlig bieffekt av att gränssnittet är monokromt är att man sparar en väldig massa energi. Nackdelen är att vissa typer av innehåll kräver att man ser färgerna. Men Blloc har lyckligtvis tänkt på den saken. Håller man fingret på fingeravtrycksläsaren på telefonens bakstycke så tonar färger fram på skärmen. Släpper man fingeravtrycksläsaren så går skärmen tillbaka till monokromt läge. Under skalet på den 5,5 tum stora enheten sitter en Helio P23-processor och 4 GB arbetsminne. Lagringskapaciteten ligger på 64 GB internet. Skärmen har Full HD-upplösning och kameran på baksidan tar bilder med en upplösning på 13 megapixlar. Batterikapaciteten ligger på 3 100 mAh, och förutsatt att man inte är och pillar på fingeravtrycksläsaren för att se saker i färg stup i kvarten så lär det förstås räcka riktigt långt. Enheten är även rustad med klassisk hörlursutgång och USB C-port. 

Släpps i höst

Om allt går enligt planerna så ska BllocZero18 släppas till hösten och Europriset ligger på motsvarande 3 179 kronor. Då ingår dessutom ett ovanligt generöst garantiskydd mot i princip alla typer av skador, något som förstås kan vara trevligt med tanke på att telefonen är klädd i glas runt om. Den som är intresserad av telefonen kan redan nu registrera sig hos Blloc för att få information om när enheten finns tillgänglig. 

Källa