Kodnamn Vesta

Uppgifter: Amazon utvecklar robot för hemmet

Obekräftade uppgifter gör gällande att Amazon har en robot avsedd för hemmet under utveckling. Detaljerna är knapphändiga i nuläget, men det skulle kunna handla om ett slags mobil variant av AI-högtalaren Echo.

Publicerad Uppdaterad

Säger man hemrobot så går tankarna lätt till något som kanske bäst kan beskrivas som en hushållsrobot. Det är dock inte riktigt vad Amazon nu påstås hålla på med, om man får tro de källor som ligger bakom uppgifterna om att Amazon har en hemrobot under utveckling. I stället ska det handla om en robot som följer användaren i hemmet och därmed ser till att man alltid har Echo-funktionalitet på armlängds avstånd. Det är anonyma källor till affärspublikationen som kommit med uppgifterna. Bakom utvecklingen av roboten ska samma division som tidigare tagit fram Fire Phone och AI-högtalaren Echo ligga, det vill säga en del av Amazon som går under namnet Lab126. Projektet sägs gå under det interna kodnamnet ”Vesta”.

Navigerar med kameror

De prototyper som ska ha tagits fram påstås navigera med hjälp av egenutvecklad mjukvara för datorseende och en uppsättning kameror. Amazon sägs ha planer på att placera ut testenheter i de anställdas hem redan framåt slutet av året. Allmänheten kan förväntas få testa det hela redan i början av nästa år. Amazon har inte kommenterat uppgifterna så här långt, och sannolikt lär man lägga locket på under ett tag framöver. 

Källa