Fördubblad hastighet

Uppgifter: Nya Iphone-enheter får snabbare trådlös laddning

Både Iphone X och Iphone 8 har stöd för trådlös laddning. Onekligen smidigt, men i dagsläget även plågsamt långsamt. Med höstens nya Iphone-enheter sägs Apple dock vara på väg att fördubbla den trådlösa laddningshastigheten.

Publicerad Uppdaterad

Det är källor bland Apples leverantörer i Asien som hävdar att höstens kommande Iphone-modeller kommer att få betydligt snabbare trådlös laddning än befintliga modeller har stöd för. I stället för trådlös laddning med en effekt på 7,5 watt så ska man med de nya enheterna uppnå fördubblad laddningshastighet tack vare en effekt på hela 15 watt. Det är oklart om förändringen rör samtliga nya modeller, eller om det hela rent av bara gäller en enstaka telefonmodell. 

Kan handla om 6,5-tumsenheten

För att klara av den högre laddningshastigheten ska Apple ha använt sig av en ny typ av kopparspolar, som är betydligt tjockare än den lösning för trådlös laddning som man använder i dag. Mot bakgrund av det är det kanske ingen långsökt tanke att förändringen skulle gälla primärt den stora Plus-versionen av Iphone på 6,5 tum, då den givet sin storlek skulle kunna hysa den nya hårdvaran som krävs betydligt enklare än de andra två enheter som förväntas lanseras. Apple förväntas även lansera sin försenade laddningsmatta Airpower i samband med att man offentliggör höstens nya Iphone-modeller. 

Snabbare i praktiken?

Hur snabbt det går att ladda beror på både hur mycket ström laddaren kan lämna ifrån sig och hur mycket ström telefonen kan ta emot. Som exempel stödjer Samsung Galaxy S8 15 watt, medan Iphone 8 alltså stödjer 7,5 watt. Avståndet mellan laddare och telefon kan också påverka laddning och ett skal på telefonen kan därför ha en negativ inverkan på laddningstiden. Fortfarande går trådbunden laddning betydligt snabbare än trådlös laddning, då särskilt när man har stöd för snabbladdning.

Källa