Annons

Videoinspelning får lite kärlek

Uppgifter om nya videofunktioner i årets Iphone

Funktioner som tidigare bara funnits för fotografering ska nu kunna användas vid videoinspelning.

Publicerad Uppdaterad

Årets Iphone-modeller kommer att få tre stycken nya kamerafunktioner som är gjorda specifikt för videoinspelning, om man ska tro Bloombergs Mark Gurman.

I Iphone 7 Plus som lanserades 2016 introducerades ett kameraläge för porträtt, där kameran de olika linserna för en effekt som låter personen befinns sig i fokus samtidigt  som bakgrunden görs suddig. I senare telefoner med Lidar-sensor har den används för detta ändamål. Porträttläget har dock bara gått att använda för vanlig fotografering, men i höst kommer det att kunna användas även för videoinspelningar. 

Andra nyheten är en form av filterfunktion som låter användaren kontrollera bland annat färger och högdagrar i sina inspelningar för att exempelvis ändra färgtemperaturer på hela eller delar av bilden. Artificiell intelligens ska hjälpa användaren med färgsättningarna och identifiera personer som objekt i filmerna för att kunna applicera en enhetlig färgskala i hela inspelningen.

Slutligen introduceras enligt uppgifterna videoformatet ProRes som kan beskrivas som videoversionen av ProRaw, där användaren kan ändra inspelningsinställningar i efterhand.