USA sägs överväga att skärpa tonen ytterligare

Uppgifter: Presidentorder kan bannlysa Huawei och ZTE i USA

Att USA har varit tongivande när det handlar om att välja bort kinesiska leverantörer av telekomutrustning har sannolikt inte undgått någon vid det här laget. Och nu kommer uppgifter om att USA står i begrepp att bannlysa komponenter från Kina helt och hållet genom en så kallad presidentorder.

Publicerad Uppdaterad

Amerikanska myndigheter har sedan en tid tillbaka valt bort kinesiska leverantörer som Huawei, av rädsla för potentiellt spionage. Man har även fått med sig flera av sina allierade, och många operatörer har också självmant valt att plocka bort Huaweikomponeneter ur de mer kritiska delarna av sina nät. Men USA nöjer sig eventuellt inte med det.

Påstås ha övervägts under lång tid

Enligt uppgifter från källor till nyhetsbyrån Reuters så ska man nämligen överväga en så kallad presidentorder, som skulle förbjuda amerikanska operatörer från att använda 5G-utrustning från telekomjättar som just Huawei eller ZTE. Enligt uppgifterna så ska den amerikanska regeringen ha övervägt saken under åtta månaders tid. Ett eventuellt beslut om en bannlysning skulle enbart omfatta landets operatörer, och skulle till exempel inte innebära att amerikanska konsumenter inte får använda Huawei-telefoner (även om de är svåra att hitta i USA). Vita huset har inte kommenterat uppgifterna. 

Källa