Full konfrontation

USA stänger ute Huawei från Android

USA:s regering har satt Huawei på listan över företag som det krävs specialtillstånd för amerikanska företag att handla med. Google, Qualcomm, Intel med flera har nu avbrutit sina leveranser till Huawei.

Publicerad Uppdaterad

USA:s regering har satt upp Huawei på listan över utländska företag som man måste ansöka om särskild licens för att handla med. I praktiken är det ett förbud för amerikanska företag att sälja hård- eller mjukvara till Huawei. Google, Intel, Qualcomm, Broadcom, Intel och Micron har meddelat att de följer reglerna och omgående slutar att handla med Huawei.

Om vi börjar med Google innebär det att Huawei inte längre kan använda Googles version av Android. I ett förtydligande på Twitter har Google förtydligat att befintliga telefonmodeller kan fortsätta att använda befintliga program och tjänster. För den som har en Huaweimobil i dag kommer alltså inte Android, Chrome eller Play Store sluta att fungera. Däremot kommer Google inte att förse dessa telefoner med nya systemversioner. Det innebär till exempel Abndroid Q till Huawei P30. Det låder viss osäkerhet om det också gäller månatliga säkerhetsuppdateringar men troligen är så fallet.

Det betyder inte att Huawei är helt utestängt från operativsystemet Android. Open Sourceversionen av systemet påverkas inte av sanktionerna och är tillgängligt för Huawei. Däremot innehåller Android Open Source Project (AOSP) inte Googles appar såsom Googlesök, Gmail, och viktigast Play Store. Huawei kommer alltså att bli tvugna att ersätta Play Store med en egen appbutik på framtida mobiltelefoner så länge sanktionerna ligger kvar.

Vad gäller hårdvaran hävdar Teresa He Tingbo, vd för Huaweis dotterbolag Hisilicon som tillverkar kretsar åt Huawei att man förberett sig för den här dagen i flera års tid, och att man har en reservplan för att bli helt självförsörjande på elektronik. Huawei utvecklar både sina egna processorer och modem, och när det kommer till saker som minneskretsar är leverantörerna sällan amerikanska företag. Enligt Reuters gör dock kännare på chiptillverkning gällande att Huawei inte är så självförsörjande som man vill göra sken av. Företaget är förmodligen beroende av amerikansk programvara för att designa och testa sina chip.

När ZTE utsattes för motsvarande sanktioner för ett år sedan kapitulerade företaget villkorslöst, vilket resulterade i att företaget fick böta motsvarande 15 miljarder kronor, delar av ledningen byttes ut, och en särskild styrgrupp med amerikansk personal tillsattes i företaget för att kontrollera att det följde reglerna. Därefter ströks företaget från listan.

Huaweis vd Ren Zhengfei säger att man inte kommer att gå med på ett erbjudande om uppgörelse som innebär att ledningen byts ut eller företaget övervakas internt. Man avvisar alltså en lösning av det slag ZTE gick med på.

Huaweis ekonomichef och dotter till grundaren Meng Wanzhou sitter fängslad, anklagad av USA för att ha deltagit i penningtvätt och brott mot sanktionerna mot Iran. Det är ungefär samma anklagelser som man riktade mot ZTE. Men det finns även ett andra lager av anklagelser där Huawei påstås ge möjligheter för den kinesiska staten att spionera via deras telekommunikationsutrustning och mobiltelefoner. Huawei har kraftigt förnekat detta och sagt sig vara berett att skriva under garantier mot spionage från de stater som kräver det. Några formella anklagelser om frörberedelse till spionage har inte riktats mot företaget, men samtidigt har USAs president förklarat nationellt nödläge i telekomsektorn, vilket måste ses som en anklagelse om detta riktad mot Huawei.

Källa