På tiden

USB-C får certifieringsprogram

Efter problemen med undermåliga USB-C-kablar kommer nu en märkning av de bra kablarna.

Publicerad Uppdaterad

USB-C och de USB 3.x-standarder som ligger bakom kontakten är potentiellt fantastiskt då vi kan ersätta en mängd olika kontakter på de flesta enheter med en enda, för allt från dataöverföring till laddning och bildskärmsteknik.

Nackdelen är att det är oroväckande vanligt med billiga kablar som i värsta fall kan kortsluta dina enheter. Mycket av det beror på den starka ström som kan hanteras av standarden och att de dåliga kablarna brister i begränsningen av denna. Det har gjort att bland annat en anställd på Google gjort det till sitt uppdrag att testa kablar med USB-C för att du inte ska få obehagliga överraskningar.

Nu kommer dock en ljuspunkt i det hela. USB Type-C Autenthication Specification är en ny märkning som bara ska få delas ut av organisationen USB Implementers Forum efter att sladdarna genomgått deras tester. 

Enheter som telefoner eller datorer med USB-C-kontakter ska med kryptografi kunna avgöra om kabeln i fråga har märkningen (så det handlar inte enbart om ett simpelt klistermärke på lådan) eller om en sådan saknas. Exakt vad som kommer att göras med den informationen verkar dock vara upp till tillverkaren, men rimligen sträcker det sig från enkla varningar till att sladden helt enkelt inte går att använda. Ett ytterligare steg kan vara att tillverkare bara tillåter användning av vissa specifika märken (vi gissar att det är ungefär här som Apple börjar lyssna intresserat).

Att godkänna kablar i en så utbredd standard är såklart tidskrävande och kommer att ta tid, men såväl branschen som konsumenter kommer givetvis ha stor nytta av tryggheten i den nya märkningen.