Covid-19: Vaccinationsbevis enkelt i Iphone och Android

Vaccinpass i Sverige: Så får du lättast Covidbevis i mobilen

Sedan den 1 december finns krav på vaccinationsbevis vid större allmänna tillställningar. Vi hjälper dig att komma igång och ha beviset enkelt tillgängligt direkt i mobiltelefonen.

Publicerad Uppdaterad

Ett vaccinpass är ett intyg på att du vaccinerat dig mot Covid 19. Ska du resa krävs det i många länder ett sådant intyg för att både komma in i landet och till exempel gå på restaurang. I Sverige har vi hittills inte haft några sådana krav, men det blir det nu ändring på. Från och med 1 december är det krav på vaccinationsbevis för allmäna sammankomster inomhus med fler än 100 deltagare. Det är arrangören som bestämmer om vaccinbevis ska krävas eller om man istället ska genomföra smittskyddsåtgärder som anvisade platser och avstånd. Sveriges vaccinbevis som krävs för större allmänna sammankomster kräver just att du är vaccinerad. Bevis om tillfrisknande eller negativt test gäller alltså inte.

För att få beviset i din mobil behöver du förstås själva intyget att du är vaccinerad och i Sverige får du det genom att gå till www.covidbevis.se. Är du vaccinerad kan du här få ett vaccinationsbevis. Du behöver e-legitimation som mobilt BankID eller Freja eID Plus för att logga in. Ditt intyg får du omedelbart om du är vaccinerad och på intyget finns en QR-kod som används vid kontroller. Som allmänn sammankomst räknas till exempel idrottsevenemang, konserter, mässor, bio, kyrkor, teater och nattklubbar, men inte badhus, krogbesök, muséer, gym eller privata fester.

Beviset i din mobil, flera sätt att göra det enkelt

QR-koden so är ditt vaccinbevis vill du förstås ha lätt tillgänglig i mobilen. Ett av de enklare sätten att få detta är om du använder tjänsten Kivra, som gör att du får brev från anslutna myndigheter och företag digitalt i stället för på papper. Kivras app finns både till Android och Ios, och du loggar in med e-legitimation. Har du Kivra när du ber att få ditt Covid-intyg kommer det att plinga till direkt i appen (som finns för Iphone och Android) och du hittar ditt intyg där. Värt att påpeka är att appen Freja E-ID numera även har stöd för att lagra Covidbevis direkt i appen, så även där kan du ha beviset enkelt tillgängligt. Freja E-ID finns för både Iphone och Android

Beviset i Wallet i Iphone

Föredrar du att ha din QR-kod som är ditt vaccinationsbevis enkelt tillgängligt i Wallet i din Iphone finns flera sätt att åstadkomma det. Apple lanserade nyligen Ios 15.1 där Wallet får stöd för att visa covidbevis, men det svenska systemet funger ar ännu inte enligt Apples krav. Enklaste sättet att få koden i Wallet i Iphone är därför att anävnda en av flera fristående tjänster som skapar ett Wallet-dokument av den QR-kod du får från covidbevis.se. 

Annars får du ditt intyg som en pdf som du kan ladda ner och skriva ut eller spara på mobilen.