Surfplatteanvändare mest engagerade

Var tredje videoannonsvisning i mobilen

Mobilen och plattan är nära gå om PC vad gäller videoannonsvisningar på nätet.

Publicerad Uppdaterad

Proportionen av videoannonsvisningar som sker via mobila enheter fortsätter att öka i rasande fart. Från närmare 18 procent i slutet av 2013 hade antalet mobila visningar ökat till över 38 procent i slutet av 2014. Intäktsmässigt regerar dock fortfarande PC, enligt studien ”Q4 2014 Global Video Index Report”, som videoannonseringsspecialisten Ooyala genomfört. Rapporten tittar på videoannonsering bland ledande tv-bolag och förlag i Europa och omfattar visningar bland 220 miljoner tittare.

Vidare finner Ooyala att smartphones stod för 34 procent av förlagens samtliga annonsvisningar på nätet i december 2014 medan surfplattor stod för 14 procent. Även i det fallet dominerar PC, med 51 procent av alla webbannonsvisningar. Slår man ihop smartphones och surfplattor ser man dock att mobila visningar är nära gå om visningar på datorer.
– Det som är spännande är att vi går från en pc-baserad webb-tv-värld till en global holistisk multiskärm-tv-värld. Videovisningar exploderar verkligen. Det som är ännu mer spännande är att ’monetization’ hänger med i utvecklingen, säger Sorosh Tavakoli, grundare av Videoplaza och senior vice president, Adtech, på Ooyala, till Mobilbusiness.

Ooyala, som ägs av globala operatören Telstra, köpte upp svenska Videoplaza i slutet av 2014.

Bild: Ooyala

Mobilvänligt med kortare videoinslag
Fördelningen ser mycket annorlunda ut för tv-bolagen: PC stod för 76 procent av webbannonsvisingar i slutet av 2014. Enligt Ooyala handlar det om att förlagens innehåll finns i format som är mer mobilvänliga, i synnerhet en blandning av korta och långa inslag. TV-bolag tenderar för sin del erbjuda längre format, som än så länge verkar lämpa sig bäst för PC-visningar.
– Man har, och har haft, större problem med utvecklingen i displayvärlden där annonser visas kring innehållet. I jämförelse är det ett relativt säkert köp att köpa videoannonsering på mobila enheter. På en mobilsajt där man har text och bild och visar annonserna omkring är det svårare att lyckas. Medan video istället tar hela skärmen. Det har inneburit en kortare resa för annonsörer att första värdet av videoannonsering, säger Sorosh Tavakoli.

Surfplatteanvändare mest engagerade
Antalet visningar via surfplattor må vara lägre, men surfplatteanvändare vinner det viktigaste slaget: slaget om tittarengagemang. Unde fjärde kvartalet 2014 spenderade de nämligen 70 procent av sin tittartid med att titta på längre inslag, jämfört med 46 procent bland smartphone-användare.