Androidanvändare - se upp!

Varning för SMS-masken Selfmite

Just nu sprids en mask via Androidtelefoners SMS-funktion. Så här skyddar du dig.

Publicerad Uppdaterad

I somras upptäcktes en skadlig kod för Android som gick under namnet Selfmite. Den upptäcktes ganska fort och spridningen blev relativt liten. Men nu har appen återuppstått och Androidanvändare uppmanas till försiktighet.

Appen sprids vis SMS och hoppade i somras på de 20 första personerna i din kontaktlista. Mottagarna får ett sms med länkar till appar som innehåller skadlig kod och masken sprider sig vidare till mottagarens personer i adressboken. Den nya versionen kallas Selfmite.b  och gör ungefär samma sak, fast skickar nu ut sms till samtliga personer i din kontaktlista.

Än så länge har masken inte synts till i Sverige utan har drabbat länderna Kanada, Kina, Costa Rica, Ghana, Indien, Irak, Jamaica, Mexiko, Marocko, Puerto Rico, Ryssland, Sudan, Syrien, USA, Venezuela och Vietnam.

Skulle masken sprida sig till Sverige är det, som så mycket annat med mobila enheter, sunt förnuft som gäller. Klicka inte på skumma länka i sms som du får, i det här fallet med ”apk” i slutet (vilket är den filändelse Androidappar har). I normala fall är din telefon inställd på att endast installera appar från Google Play, vilket redan där förhindrar att du laddar ner något dumt. För att vara säker bör du dock kolla en gång extra i din telefons säkerhetsinställningar och se så att du inte klickat i rutan för att installera appar från okänd plats exempelvis.