Intervju

F-Secure: Integritet större problem än virus

Att skydda dina privatdata mot hackare, reklamföretag och snokande stater är F-Secures mantra vad gäller säkerhet i mobilen.

Publicerad Uppdaterad

När Mobil Business träffade Mikko Hyppönen, chief research officer på F-Secure och en av världens främsta datasäkerhetsexperter, för ett år sedan sade han till oss att virus i mobilen än så länge inte är ett stort problem. Det uttalandet står han fast vid än idag.

– Skadlig kod (alltså virus) är inte något stort problem för smarta telefoner. Ett betydligt mer omfattande problem är nätfiske, det vill säga att man försöker komma åt användarens känsliga information såsom användarnamn, lösenord eller kreditkortsuppgifter. Ett annat stort problem är spårning, där företag försöker spåra ens online-beteende, säger han till Mobil Business.

Skydd mot just spårning, från såväl kommersiella företag som stater, särskilt efter Edvard Snowdens avslöjanden om amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA:s massbevakning av persondata, är en växande trend i mobilbranschen. Spanska Geeksphone lanserade exempelvis, i samarbete med säkerhetsspecialisterna Silent Circle, telefonen Blackphone på årets stora mobilmässa Mobile World Congress i Barcelona. Blackphone ska ge skydd mot just spårning av alla typer.

F-Secures svar på dessa hot heter Freedome, ett så kallat virtuellt privat nätverk (VPN) för mobiler, idag med stöd för Android och Iphone, och Younited, en säker molntjänst.
– Med Freedome kan man säkra telefonen utan ett specifikt antivirusprogram. All trafik, inklusive den från och till appar, krypteras och skickas till en av våra servrar där vi filtrerar den och blockerar allt som kan anses skadligt, säger han.

F-Secure är inte först med att erbjuda en VPN-lösning för mobiler men Mikko Hyppönen anser att F-Secure står sig bra i konkurrensen.
– För det första har vi jobbat med datasäkerhet i 26 år vilket gör oss trovärdiga. VPN-leverantörers servrar ser all din trafik och det är därför viktigt med trovärdighet och högt förtroende. Vår huvudserver är dessutom placerad i Finland där dataskyddslagarna är starka.

Även för Younited är just lagring i Finland viktigt.
– Younited är en europeisk molnlagringstjänst där data lagras i Finland och inte i USA, säger han.

Vad som skiljer Freedome och Younited från andra liknande tjänster är att de inte är kostnadsfria. Enligt Mikko Hyppönen finns det dock ingenting som är helt gratis.
– Ja, man betalar för Freedome och Younited med riktiga pengar. Det är inte gratis eftersom det är dyrt för oss att driva dessa tjänster. Men hos andra leverantörer betalar man också, nämligen med sina privatdata, som leverantören sedan kan använda i kommersiellt syfte.