Filtrerar hela telefonens trafik

Freedome: Skydd mot spårning och virus

VPN-appen Freedome ger dig surfskydd och lite till.

Publicerad Uppdaterad

Säkerhetsföretaget F-Secure står bakom Freedome, en ny VPN-app (virtuell privat nätverk) för Ios och Android som lovar att skydda din dataintegritet. Med Freedome ska du alltså inte behöva oroa dig för intrång när du surfar på ett öppet wifi-nät, inte heller för virus, phishingangrepp eller alla typer av spårning i reklamsyfte för den delen.

För att åstadkomma detta skapar Freedome ett VPN som inte någon annan än du själv har tillgång till. All trafik skickas då i krypterad form till en av F-Secures servrar, där den filtreras och allt skadligt blockeras. Det går till och med att välja vilken server du skickar trafiken till. I dagsläget kan man välja mellan Finland, Tyskland, Storbritannien och USA men under andra kvartalet – sannolikt under april – kommer F-Secure att även lägga till Sverige som möjlighet.

Värt att notera är att Freedome inte sparar din trafikdata. Du behöver inte heller skapa ett konto för att komma igång med tjänsten.

Tre typer av skydd
I Android erbjuds tre olika typer av skydd. Det första avser spårning, det vill säga skydd mot hackare, annonsörer och företag i allmänhet som spårar dina data. När du besöker en webbsida eller använder en app som försöker spåra dina data göms din IP-adress och cookies samt spionprogram blockeras. Det andra skyddet avser skadliga sidor och det tredje skadlig kod, det vill säga virus.

Det är enkelt att komma igång med Freedome i Android-luren: Du laddar ner appen så är du igång. Vill du byta serverland så väljer du det nya landet i en särskild meny så är det klart. 

Enkelt och intuitivt
Gränssnittet är enkelt och intuitivt och antalet funktioner begränsade vilket i sammanhanget är positivt. Du kan välja om skyddet ska vara på eller av genom att dubbelklicka i mitten av skärmen, i det som F-Secure kallar ”the dome” (därav Freedome). Vill du se telefonens skyddstatus sveper du nedåt, sveper du uppåt ser du skyddshistoriken, det vill säga vad appen blockerat samt hur mycket trafik som filtrerats. För att spara batteri avaktiveras Freedome när du inte aktivt använder internet. Det är positivt, dock ingenting som vi kunnat fastställa. Vi har i alla fall inte märkt att appen påverkade batterikonsumtionen negatitvt.

Blockering av spårningsförsök
När vi testar Freedome i Android och kollar upp skyddshistoriken har appen upptäckt 15 spårningsförsök efter en minuts nyhetsläsning på Aftonbladet.se, 38 efter ytterligare en minut på Expressen.se och sammanlagt 81 efter ytterligare en minut på dn.se. En sökning på Google får antalet att öka till 92 försök. Det är dock lite oklart vad som anses vara spårningsförsök eller angrepp, men det känns ändå tryggt att veta att det är mindre data som spårats. Surfupplevelsen är annars densamma.

Det finns ytterligare en funktion, utöver själva skyddet som utlovas, som gör Freedome till en användbar app och det är möjligheten att välja serverland. Genom att välja USA exempelvis kan man använda tjänster som annars inte går att använda utanför USA, exempelvis videotjänsten Hulu. När F-Secure lagt till Sverige som serverplats ska det då teoretiskt vara möjligt att från ett annat land fortsätta använda sitt svenska Netflixabonnemang, genom att välja Sverige som serverland.

Lite krångligare i Ios
Har du en Iphone eller en Ipad erbjuds du bara två av de tre typerna av skydd: skydd mot spårning samt mot skadliga sidor. Virus är i och för sig inget stort problem för smarta telefoner idag, oavsett plattform. Det vi märker när vi kör samma experiment som med Android-luren är att antalet spårningsförsök är färre, 7 efter en minuts surf på Aftonbladet.se, 23 efter ytterligare en minut på Expressen.se och sammanlagt 50 efter surf på DN.se. Man ska dock inte utgå från detta helt ovetenskapliga stickprov för att dra slutsatser om Androids och iOS respektive styrkor och svagheter vad gäller spårning.

Däremot så upplever vi att surfhastigheten i Iphone blir betydligt lägre i Iphone när Freedome är på. Sedan så är det lite krångligare att komma igång, byta server eller stänga av VPN-appen. Man måste nämligen för varje enskild funktion ladda ner och installera en ny profil. Processen kräver ingen teknisk kunskap och sköts på ett bra sätt av Freedome men det blir ändå ett antal steg som man kunnat leva utan.

I såväl Android som iOS kan man provköra appen kostnadsfritt i en vecka. Därefter kostar det 38 kr i månaden alternativt 229 kronor per år.