https://www.mobil.se/nyheter/varumarket-palm-gor-comeback-som-en-ultramobil-mini-smartphone
566044
Nyheter
Intressant koncept

Varumärket Palm gör comeback som en ”ultramobil” mini-smartphone

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/skarmavbild_2018-10-15_kl._14.27.07.png?itok=d7FAoLPG', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/skarmavbild_2018-10-15_kl._14.27.07.png?itok=o_BCTkgd', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/skarmavbild_2018-10-15_kl._14.27.07.png', w: 623, h: 308, title: ' ' },]
Den som är tillräckligt gammal minns Palm som en gigant på PDA-scenen, det vill säga ett segment med elektronik som i stor utsträckning kan anses vara föregångarna till dagens smartphone-enheter. Och nu gör varumärket comeback, men den här gången genom ett helt nytt företag och med ett helt nytt koncept, närmare bestämt någonting som man kallar för en ”ultra-mobil” enhet.

Tyvärr så blir den nya Palm-enheten som visades upp idag enbart tillgänglig i USA. Och inte nog med det. Den blir dessutom exklusivt tillgänglig för operatören Verizons befintliga kunder. Möjligen kan enheten leta sig vidare ut till en större massa på lite längre sikt, men den nya enheten är hur som helst ett intressant koncept. Det handlar nämligen om en pytteliten smartphone med en skärm på bara 3,3 tum (jämfört till exempel med den första Iphone-modellen, som hade en skärm på 3,5 tum). Utöver det har den en Snapdragon 435-processor, 3 GB arbetsminne och ett batteri på 800 mAh. Enheten ska kopplas till användarens huvud-telefon – som kan vara såväl en Iphone som en Android-enhet – och är alltså inte tänkt att ersätta utan snarare komplettera en ordinarie smartphone. 

Tillverkad av TCL

Det företag som tillverkade de gamla Palm-enheterna har ingenting med dagens ägare av varumärket att göra. Varumärket ägs i dag av en liten startup i San Francisco, och tillverkningen av telefonen sker i samarbete med kinesiska TCL, som bland annat är kända som tillverkare av Blackberrys nya telefoner. De tidigare Samsung-antsällda designecheferna Dennis Miloseski och Howard Nuk finns med ombord, och enligt dem har tanken med enheten varit att skapa en helt ny kategori med mobiltelefoner som är enklare att använda än dagens 6-tumsbjässar vid diverse aktiviteter, ett slags gyllene medelväg mellan smartphone och smartwatch. Telefonen är IP68-klassad och kör Android 8.1. Priset i USA ligger på motsvarande 3 500 kronor. 

Ämnen