Extrem mobillyx går inte hem

Vertu byter ägare – för tredje gången

Extrema lyxmobiler är ett tufft segment av marknaden. Nu byter Vertu ägare för tredje gången sedan 2012.
Extrema lyxmobiler är ett tufft segment av marknaden. Nu byter Vertu ägare för tredje gången sedan 2012.

Lyxmobiltillverkaren Vertu får sin tredje ägare efter att Nokia sålde verksamheten 2012. Och den här gången ska märket ”nå sin fulla potential”.

Publicerad Uppdaterad

Gamla Android-telefonmodeller med medelmåttiga specifikationer klädda i rosa strutsläder är svårsålda. Så sent som 2014 redovisade den tidigare Nokia-ägda lyxmobiltillverkaren Vertu en förlust på motsvarande hela 581 miljoner kronor. Men det avskräcker uppenbarligen inte den turkiske affärsmannen Hakan Uzan, som nu köper Vertu av Hongkong-baserade Godin Holdings för motsvarande 548 miljoner kronor. Därmed byter Vertu ägare för tredje gången sedan Nokia valde att sälja verksamheten 2012. 

Hakan Uzan tror sig dock kunna få fart på företaget och säger i ett uttalande att han tycker att Vertu ”är ett starkt varumärke med en tydlig nisch på marknaden” och att han tror sig kunna hjälpa Vertu att ”nå sin fulla potential”. Exakt vad det innebär är ännu oklart, men försäljningssiffrorna för 2015 landade på mycket blygsamma 450 000 enheter. Snittpriset för varje enhet låg förvisso på 54 000 kronor, men det räcker förstås ändå inte långt.

Källa