https://www.mobil.se/nyheter/vi-har-k-nt-p-samsung-galaxy-s8-och-s8
563157
Nyheter
Special: Samsung Galaxy S8

Vi har känt på Samsung Galaxy S8 och S8+

Samsungs anpassningar gör att man kan utnyttja skärmytan till max oavsett om det gäller att använda flera appar samtidigt, se på film i helskärm eller något annat.
Vi har testat nya telefonerna på plats i London. Här är våra första intryck.

Få telefoner har varit med omtalade innan de så till slut lanserats. På plats i London får vi höra att utgångspunkten när S8 och S8 Plus tog form var att de flesta telefoner idag ser likadana ut och att det var hög tid att förnya. Det uttalandet kommer alltså från Samsung som man ändå kan säga förnyat mobilernas formfaktor mer än de flesta med sina böjda skärmar i Edge-serien.

Edge i skärmen men inte i namnet

Med Samsung Galaxy S8 och S8+ får vi större skärmar som dessutom är krökta på sidorna och edge-funktionerna med genvägar följer med trots att Samsung tar bort Edge ur de telefonens namn.

S8 och S8 Plus har rundade kanter och hörn samt svagt kurvad skärm i kanterna. Den ligger väldigt bra i handen och man riskerar inte att komma åt skärmkanterna av misstag.

Skärmens krökning på sidorna är relativt svag och det gör att det inte känns som det finns risk att man kommer åt skärmkanten oavsiktligt. Samtidigt har båda telefonerna ytterligare förfinad formgivning så att framsida, kant och baksida framförallt i den svarta varianten är sammanfogad så det nästan ser ut som telefonen är gjord i ett stycke.

Infinity Display

Samsung har givit skärmen i S8 och S8+ namnet Infinity Display med hänvisning till den sortens simbassänger på dyrare hotell där man nästan får intrycket att vattenytan fortsätter till horisonten. Något liknande vill alltså Samsung åstadkomma här.

Samsungs anpassningar gör att man kan utnyttja skärmytan till max oavsett om det gäller att använda flera appar samtidigt, se på film i helskärm eller något annat.

Skärmen har förhållandet 18,5 x 9 vilket alltså gör den mer långsmal än en vanlig mobilskärm och den har även stöd för video i HDR vilket bland annat Amazon prime kan leverera. Samsung har om vi jämför med föregångaren tagit bort den fysiska hemknappen och ersatt den med en virtuell i skärmen. Fingeravtryckläsaren har flyttat till baksidan av telefonen och när jag trycker på hemknappen från låsskärmen reagerar den genom att svara med en vibration när jag trycker till, för att ge feedback på samma sätt som när jag trycker på en fysisk knapp.

Bra anpassat för en hand

Hela tanken med att minimera kanterna runt skärmen är givetvis att skärmen ska vara stor utan att telefonen i sig blir stor och svår att hantera. Stannar man vid det så blir dock inte resultatet så imponerande, men jag tycker Samsung har lyckats bra med att anpassa mjukvaran. Jag vill framförallt ge två exempel. Väldigt mycket i gränssnittet är anpassat för att jag ska kunna styra allt med bara en hand. Det är det första exemplet.

Kameran har bara fått blygsamma uppdateringar och är i stort sett som den i S7. Kameran i S8 kan dock ta tre snabba bilder, välja den bästa och använda informationen från de två övriga för att minska bruset i den utvalda bilden.

I kameraappen kan jag svepa med fingret för att byta läge. Samma sak i startskärmen när jag låst upp telefonen, vilket är det andra exemplet. Ikonen för applådan är borta och istället sveper jag över skärmen, uppifrån och ner, för att få fram listan med alla ikoner för de program som finns installerade.

Multitasking ännu bättre

Samsung lyckas också utnyttja skärmstorleken på ett bättre sätt än jag sett i någon annan liknande telefon. Som ett exempel kan jag när jag tittar på Youtube-klipp se filmen inzoomad så den verkligen fyller ut hela skärmytan och det ger ett helt annat intryck än i till exempel Xiaomi Mi Max och LG G6 där en del av skärmen fortfarande är svart eller visar menyraden när jag testat samma sak.

Utöver att dela upp skärmen och använda två appar samtidigt kan du även fästa endast en del av en app i topp och använda resten av skärmen till en annan app.

I S8 kan du till och med dela upp skärmen så att du kan se film samtidigt som du gör något annat i resten av skärmen. Jag testar till exempel att visa en film i toppen av skärmen samtidigt som jag har ett chattprogram öppet under och tangentbordet som fyller nedre delen av skärmen. I mjukvaran kan jag välja även delar av en app att visa separat, så visas film i en del av appfönstret kan jag visa enbart den delen som ett eget fönster. Klart användbart.

Få nyheter i kameran

Den främre kameran för selfies är förbättrad jämfört med föregångarna och har nu smart autofokus och ska hitta ansikten och göra dina selfies skarpare. Upplösningen på den kameran är 8 megapixel. Den bakre huvudkameran har mycket gemensamt med den kamera som redan sitter i Galaxy S7. Den har 12 megapixel, men en nyhet är att den ska kunna ta tre bilder i snabb följd för att sedan välja ut den bästa och använda informationen från de två andra bilderna för att bland annat reducera brus.

Bixby inte bara röststyrning

Den röststyrda assistenten Bixby introduceras i samband med att S8 och S8+ släpps men den fungerar inledningsvis endast på engelska och koreanska. Som svensk kan man dock använda den genom att helt enkelt välja engelska som språk.

Utöver att vara en röststyrd hjälpreda som ska kunna styra allt du gör i telefonen kan Bixby till exempel tolka bilder. Ta ett kort på en känd byggnad så berättar Bixby mer om den, eller växla till shoppingläget i Bixby och ta ett kort på en vara du vill köpa för att se om den finns billigare i någon webbutik. När jag testar i London skickar appen vidare till Amazon, men Samsung har som ambition att skicka till lokalt relevanta sajter även om det kan ta lite tid innan de samarbetena är etablerade i alla länder. Röststyrningen på engelska fungerar i alla fall bra när jag testar på plats, även om svaren dröjer lite eftersom assistenten liksom andra motsvarigheter är molnbaserad och beroende av internetuppkoppling för att fungera. Från start ska ett tiotal av de förinstallerade apparna fungera tillsammans med Bixby.

Mer av del mesta

Utöver det vi redan nämnt är S8 och S8+ utrustade med trådlös laddning, de är vattentåliga, har fingeravtrycksläsare och minneskortplats precis som föregångaren. Vi har även snabb uppkoppling i form av både 4G och wlan i gigabit-hastighet.

I botten på S8 och S8 Plus hittar vi laddning via usb-c och anslutning för en helt vanlig hörlurskontakt.

För att låsa upp telefonen kan man precis som i numera insomnade Note 7 låsa upp med iris-skanner men som ett ytterligare alternativ nu även med en framåtriktad kamera som använder ansiktsigenkänning. När jag testar låser den funktionen upp telefonen riktigt snabbt och är betydligt smidigare än både fingeravtryck och iris-läsning. Nackdelen med ansiktsigenkänningen är dock att den inte fungerar i mörker, så det behövs backupalternativ. Under lanseringen visade Samsung även upp Samsung Connect som låter dig styra dammsugaren, lampor och annat i smarta hemmet hemmet och då inte bara Samsung-prylar, eftersom vi får se bland annat hur Philips Hue-lampor styrs av Connect-appen i S8. 

Mångsidig, kraftfull maskin

Som för att ytterligare poängtera kraften under skalet i Samsung Galaxy S8 och S8+ släpper Samsung dockningsstationen Samsung Dex Station som du köper till för 1490 kronor. Den dockar telefonen med skärm, tangentbord och mus och gör att du dels kan få upp appnotiser på den stora skärmen, men även använda programmen i anpassat format, bland annat Word och Adobe Lightroom.

Samsung Galaxy S8 och S8+ släpps den 28 april i år och då ska Galaxy S8 kosta 7990 kronor medan den större Galaxy S8+ får en prislapp på 8990 kr. Förhandsbokning är möjlig från och med idag.

Bilder

Samsung Galaxy S8 och S8+ i korthet

  • Större skärmar med mindre kant. 5,8 tum stor skärm i S8, 6,2 tum i S8+
  • Logga in med ansiktsigenkänning, iris-skanning eller fingeravtryck
  • Hemknapp nu i skärmen, gränssnitt anpassat för användning med en hand
  • Välj en del av en app att visa i separat fönster tillsammans med andra appar
  • Röstyrda assistenten Bixby, men finns bara på koreanska och engelska
  • Kamera på 12 megapixel, liknande prestanda som föregångaren, autofokus i selfiekameran
  • Säljstart 28 april, 7990 kr för S8, 8990 kr för S8+