Knappar in på konkurrenterna och stor skillnad mot Iphone Xs

Vi jämför: Så bra är nya nattläget i Iphone 11 och Iphone 11 Pro

En av de främsta nyheterna i den nya telefonerna Iphone 11 och Iphone 11 Pro är nattläget som ska ge dig betydligt bättre bilder i sämre ljusförhållanden. Vi har testat hur bra det faktiskt är.

Publicerad Uppdaterad

Vi har börjat testa Apples nya Iphone 11 och Iphone 11 Pro och börjar med att dyka ner i kameraspecifikationerna. I Iphone 11 sitter det två kameror på baksidan, en vidvinkel och en ultravidvinkel och i Iphone 11 Pro finns förutom dessa även en telelins. Gemensamt för de båda modellerna är dock att det finns ett nytt nattläge, ett läge som vi nu börjat testa för att dels se skillnaden mot gamla Iphone men även för att kunna jämföra med konkurrenterna. 

I de nya Iphone-modellerna med det här nattläget integrerat aktiveras nattläget automatiskt och innebär i praktiken att slutartiden blir längre. Kameraappen föreslår en lämplig slutartid beroende på förutsättningarna. Har du till exempel telefonen på ett stativ och därmed har större möjligheter att hålla den still får du möjlighet till längre slutartid. Du kan även själv välja att justera slutartiden inom det intervall som telefonen anger. I mitt fall får jag som mest välja på upp till tio sekunder. 

Vi börjar att testa nattläget och jämför kameran i Iphone 11 Pro med den i föregångaren Iphone XS samt bilder från konkurrenterna Samsung Galaxy Note 10 och Huawei P30 Pro. Resultatet ser du här nedan och det visar tydlig skillnad mot föregångaren Iphone XS. Jämfört med konkurrenterna från Samsung och Huawei är skillnaden mindre och Iphone 11-serien innebär onekligen att Iphone knappar in på konkurrenterna efter att just mörkerbilder varit dels något Iphone varit dålig på och dels något konkurrenterna satsat särskilt mycket på.

När vi tittar närmare på hur telefonerna klarar sig i jämförelse så växlar vi till det vidvinkelläge som Iphone numera är utrustad med och som konkurrenterna haft ett tag. Tre kameror som Iphone 11 Pro nu fått har ju varit vanligt hos konkurrenterna en tid. När vi växlar till vidvinkelläget i Iphone 11 Pro försvinner möjligheten att använda nattläge, så då får konkurrenterna plötsligt en lätt match. Utöver det erbjuder konkurrenterna Samsung och Huawei fler olika lägen och anpassningsmöjligheter, vilket gör att du manuellt när du vill det kan växla mellan nattläge och vanligt läge och dessutom kan välja slutartid mer fritt.