Allt utom telefon

Vi provar Sonys Walkman-Android

Sony har lagt in en mängd av sina egna appar från start
Hela Android Market finns tillgängligt
Musikspelaren är enkelt utformad
Baksidan påminner en del om Sony Ericsson Vivaz
Byggkvaliteten känns riktigt bra
Ovanför Walkman-loggan syns högtalaren

Vi har kikat närmare på ett riktigt monster till bärbar mediaspelare, Sony NWZ-Z1000.

Publicerad Uppdaterad

Det kan tyckas något överdrivet att låta Nvidias Tegra 2-plattform driva något så simpelt som en bärbar mp3-spelare, lite som att jaga ankor med raketgevär. Men det här är inte direkt något i samma stil som din gamla mp3-spelare som legat och samlat damm i byrålådan de senaste åren, trots att den kan spela upp videofiler. NWZ-Z1000 är närmare besläktad med de lite biffigare Xperia-telefonerna än något annat.

Bortsett en kamera och telefonfunktioner (eventuellt även GPS, presskitet har inte avslöjat något på den fronten) har spelaren samma uppsättning funktioner som vilken högpresterande Androidlur som helst. Sony tänker sig att, utöver premiumanvändare, ska spelaren passa bra till de lite äldre barnen som lärt sig hantera avancerade apparater, men som inte riktigt är redo för en mobil ännu.

Tegra 2-plattformen kommer väl till sin rätt vid användning, eftersom den kör en certifierad version av Android 2.3. Rent praktiskt betyder det att du, trots bristen på telefonfunktioner, komma åt hela Android Market och därmed kan fylla spelaren med allt från Spotify och Angry Birds till din favoritspelare för video och Skype (mikrofon finns inbyggt).

Givetvis har Sony skickat in hela sin uppsättning appar i spelaren också, där DLNA-klient, e-bokläsare och musiktjänsten Music Unlimited bland annat finns med. under året kommer även Videotjänsten Video Unlimited och molnlagringstjänsten för bilder, Play Memories, att dyka upp till både den här spelaren och alla andra Androider på marknaden.

Just när det kommer till ljudkvalitet bör ingen bli besviken heller, då Sony byggt in sin Digital S-master MX-förstärkare i spelaren, samma som sitter i många av företagets ”vanliga” Walkmans, vilket enligt dem ska göra den till den mest välljudande Androidenheten på marknaden (gissningsvis har HTC och deras samarbetspartner Beats Audio vissa invändningar mot det).

Välbyggd

Utseendemässigt är NWZ-Z1000 lite som en korsbefruktning mellan Sonys befintliga Walkman-mediaspelare och formspråket vi sett hos bland annat Xperia Arc och andra lite nyare Androidlurar. Om det är någon inblandning från Walkman-teamet eller om det är bristen på kamera och telefonfunktioner vet vi inte, men känslan är betydligt bättre än hos de senaste lurarna från Sony/Sony Ericsson. Den senaste floran av Xperia-lurar har, mycket tack vara en lite sladdrig batterilucka, känts lite plastiga.

Den känslan uppkommer aldrig under vår testrunda med spelaren, utan det känns mer välbyggt än vad mobilp>Prislappen ligger på ungefär 2 600 kronor och lansering planeras till mars i år. För nästan samma pris får du utan större problem ett par av Sony Ericssons 2011-modeller bland Androidlurar. Det gör att vi har lite svårt att se en köpare för den här prylen, trots att den fungerar riktigt bra. Är det en separat musikspelare i syfte att spara batteri på din telefon du vill ha kanske inte en i stort sett fullfjädrad Android är speciellt vettigt.

Fakta

Modell: NWZ-Z1050 & NWZ-Z1060 (samma modell, olika mängd inbyggt minne)

Typ: Mediaspelare med Android

Operativsystem: Android 2.3

Skärm: 4,3 tum

Lagringsutrymme: 16 eller 32 GB

Format som stöds av musikspelaren: MP3, WMA*1, AAC*2, Linear PCM

Format som stöds av videospelaren: AVC (H.264/AVC), MPEG-4, WMV 9

Anslutningar: USB, HDMI ut

Trådlös uppkoppling: Wlan 802.11b/g/n, Blåtand 2.1 + EDR

Batteritid musik: 20 timmar

Batteritid video: 5 timmar

Mått: 70.5 x 134.2 x 11.1mm

Vikt: 156 g

Övrigt: FM-radio, dlna, Music unlimited,

Lansering: mars 2012

Pris: NWZ-Z1050 (16GB) 2 620 kr, NWZ-Z1060 (32GB) 2 990 kr