Panasonic PT-VW345N

Vi testar Miracast via projektor

Panasonic säljer en ”bärbar” projektor i sitt businessegment med den trådlösa skärmtekniken Miracast inbyggt. Vi kollar in hur det funkar.

Publicerad Senast uppdaterad

Panasonic PT-VW345N marknadsförs som en portabel businessprojektor. Om en normalstor projektor med en vikt någonstans runt 4–5 kilo är portabel i din värld så stämmer det väl, men vi får åtminstone med ett skyddslock för linsen i förpackningen.

Då projektorer inte tillhör vårt normala bevakningsområde, såvida de inte uttryckligen ska kopplas till enbart mobiler, tänker vi inte gå in på ett djupare test av projektorn utan enbart dess Miracast-funktioner. Vi kan däremot konstatera att projektorn är ganska högljudd, men att den kan leverera en vettig och ljusstark bild även i ganska ljusa rum.

Miracast är den trådlösa teknik som introducerades i Android 4.2 som ett slags konkurrent till Apples Airplay. Under året har det dykt upp i enstaka enheter, där LG har varit mest ambitiösa och bland annat lagt in det i många av sina teveapparater som släppts under året. Däremot är tekniken inte alltför utbredd än på det stora hela.

Enkel installation

Med projektorn igång och den trådlösa skärmdelningen påslagen på vår Nexus 7 (2013) är det inte speciellt avancerat att få igång det hela. Välj Miracast-anslutning i projektorns huvudmeny och välj sedan projektorn i listan över tillgängliga enheter på din surfplatta eller telefon.

Därefter är det tyvärr ganska mycket huvudvärk. Uppkopplingen sker felfritt, men vi drabbas väldigt ofta av mängder med grafiska artefakter och konstiga färger lite överallt på skärmen. Efter att ha testat att ansluta ett par gånger verkar det mest handla om att ”ha turen att koppla upp på en bra lina” som det hette på den gamla modemtiden. Mellan varannan och var tredje gång verkar det dock gå hyfsat.

När det väl fungerar går det bra att använda anslutningen för presentationer och liknande material så länge det är stillbild. När vi drar igång Angry Birds handlar det om fördröjning på strax över någon sekund mellan det vi gör på skärmen och vad som syns, dessutom laggar det en hel del. Samma sak gäller när vi testar filmsekvenser, då allt från 1080p-material ner till en strömmad 480p-video från Youtube hackar ganska friskt. Däremot fungerar ljudet utan problem och det spelas upp på projektorns inbyggda högtalare. Ljudet i sig är kanske inget att skriva hem om, men för tal duger det.

Om det är projektorn som inte sköter sig eller om det handlar om Miracast-tekniken i sig låter vi vara osagt, men eftersom vi bara har testat en del av projektorns funktioner lämnar vi heller inget betyg. Istället kan vi bara konstatera att Panasonic knappast behöver sätta den här funktionen högst upp på listan över specifikationer för projektorn.