https://www.mobil.se/nyheter/video-s-ser-mozillas-mobil-os-ut
502885
Nyheter
Webbaserat mobil-OS

Video: Så ser Mozillas mobil-OS ut

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/imported/639703.jpg?itok=5LDzBWVv', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/imported/639703.jpg?itok=WX2Q6kVy', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/imported/639703.jpg', w: 1252, h: 865, title: ' ' },]
Så här ser Mozillas operativsystem för mobiler ser ut. Boot 2 Gecko ska vara helt webbaserat - och kommer kunna köras utan att det behövs ett mellanliggande OS-lager.

Mobil har tidigare skrivit om att Mozilla sedan en tid planerat att använda Gecko-motorn som ligger till grund för Firefox till att göra ett operativsystem för mobiler och surfplattor.

Operativsystemet går än så länge under namnet Boot to Gecko, även kallat B2G, och är helt baserat på HTML5, Javascript och CSS – utan att det behövs ett mellanliggande OS-lager skriver norska sajten Amobil.no.

Detta ska innebära att du inte installerar B2G på toppen av Android eller något annat mobilt operativsystem, rapporterar amobil.

En av fördelarna med Boot 2 Gecko uppges vara att utvecklarna kan skapa applikationer i HTML, Javascript och CSS. Dessa applikationer kommer sedan att fungera mellan olika enheter, eftersom de inte behöver mer än en webbläsare med bra stöd för HTML5 för att fungera.  En app avsedd på Boot 2 Gecko kommer alltså att kunna köras direkt på Windows Phone- och Andriod-mobiler.

Vill ni testa Boot 2 Gecko i en säker miljö rekommenderar vi att ni använder denna B2G-simulator

Här är en video man Boot 2 Gecko testas och demonstreras på en Samsung Galaxy S II.

Relaterade artiklar