https://www.mobil.se/nyheter/vill-ta-hj-lp-av-spotify
560494
Nyheter
Intervju

Vill ta hjälp av Spotify

Yanmin Wang ansvarar för Huaweis produktutbud i Norden och Europa och vill förinstallera populära appar i telefonerna.

Jag träffar Yanmin Wang i närheten av Huaweis huvudkontor i Shenzhen. Han har varit med och etablerat Huawei som en mobilaktör att räkna med och har idag ansvar för produktportföljen i Norden och Europa. Han berättar att man idag huvudsakligen använder metall som material i telefonerna men att man kompletterar med plast i vissa sammanhang för att förbättra mottagningsegenskaperna. Framöver kan man komma att använda material som kombinerar plastens möjligheter till bra mottagning med metallens premiumkänsla. Men det är inte bara där han ser förbättringspotential. Han räknar upp en rad olika områden där han tycker att det finns förbättringspotential, till exempel kamera och skärm. Även inom mjukvara ska telefonerna bli smartare och lära sig baserat på hur du använder din telefon. Här ska Huawei flytta fram positionerna säger han. Idag arbetar Huaweis lokala mjukvaruutvecklare i Norden framför allt med bolagets egen plattform, men med tanke på att lokala företag i Sverige och grannländerna är framstående internationellt vill han gärna samarbeta i större utsträckning.

– I Sverige finns ju populära musiktjänsten Spotify som vi skulle kunna integrera i våra enheter. Vi har inlett diskussioner med dem, även om diskussionerna ännu är på ett tidigt stadium, berättar han. 

Anledningen till att man vill integrera appar från start är enligt Yanmin Wang att få användare vill ladda ner appar utan hellre ser att allt är förberett redan när man startar telefonen för första gången. Det här ser vi uttryck för i Huaweis senaste Mate S där Facebook, Twitter och Todoist är förinstallerade, liksom åtta olika spel. Bland dessa finns Asphalt Nitro, Spider-Man, och Dragon Mania, alla från spelföretaget Gameloft.

Du tror inte att användare kan bli irriterade över att det finns appar installerade som de inte har något intresse av att använda?

- Vi vill erbjuda en ren mjukvara, så det handlar bara om ett starkt begränsat antal appar. Användaren ska ha friheten att välja själv.

Utvalda av Google
Idag är Huawei aktuella som leverantör av den nyligen släppta Nexus 6P som kombinerar Googles rena Androidgränssnitt utan tillägg med en hårdvara som ska lyfta fram funktionerna som Android kan erbjuda. För den som är tekniskt intresserad anser Yanmin Wang att Nexus 6P kan vara det bästa valet, men för de flesta tror han att Huaweis eget gränssnitt Motion UI som är tänkt att förenkla är att föredra. Det samlar till exempel alla appar direkt på startskärmarna utan en separat meny där alla appar syns. 

Tittar han framåt så märks det att tekniken Force Touch är något han ser stor potential i, åtminstone av de saker han kan prata öppet om idag. Tekniken introducerade Huawei i telefonen Mate S, men den finns bara i premiummodellen av telefonen och den modellen har inte släppts i Sverige.

– Idag är vi det ledande företaget på Force Touch bland Androidtillverkare. Framöver är det möjligt att fler tillverkare börjar använda den tekniken. Jag hoppas vi kan integrera tekniken även i enheter med lägre prislapp framöver. Det här är en viktig teknik för oss och det öppnar upp för flera nya funktioner och appar.