Slut på p-platsletande

Volkswagenägare ska få parkera smartare

Foto: Jonathan Broderick

Parkeringsappen Easypark blir inbyggd tjänst i framtidens uppkopplade bilar.

Publicerad Uppdaterad

EasyPark, parkeringsappen som låter dig betala för bilen med mobilen, meddelade i dag att man är en del av Volksvagens och mjukvarujätten SAP:s pilotprojekt att utveckla en helt uppkopplad bil. Bilens navigationssystem eller bilistens mobilapp kopplas upp mot en molntjänst som sedan låter användaren få realtidsinformation om exemplevis lediga parkeringstjänster eller närliggande bensinstationer. Även restauranger och affärer är uppkopplade mot systemet och kan på så sätt få ut erbjudanden till bilister i närheten.

– Vår teknik kring mobila parkeringstjänster blir alltmer relevant för bilindustrin som nu går in i en uppkopplad era, säger Johan Birgersson, koncernchef för EasyPark i ett pressmeddelande.
– Vi har dessutom täckning med avtal med 350 städer och parkeringsoperatörer i nio länder, vilket är en viktig faktor till vår medverkan.

Det är inte första gången EasyPark samarbetar med biltillverkare: sedan i maj i år inkluderar alla nya Volvomodellers infotainmentsystem Sensus Connect EasyParks parkeringstjänst. Förutom att spara tid och bensin bidrar tjänsten för att finna parkering och betala för den till en bättre miljö i och med att bilister som kör runt och letar lediga parkeringsplatser står för en betydande del av bilutsläppen i städer.

På förra årets Mobilgala tilldelades Easypark en guldmobil för Årets nyttotjänst.