Så kan det gå med GPS

Waze ledde trafikanter rakt ned i sjö

Tre turister valde nyligen att följa Googles navigations-app Waze när de skulle färdas genom den amerikanska delstaten Vermont. Det skulle de med facit i hand kanske inte ha gjort, då resan slutade i en sjö.

Publicerad Uppdaterad

De flesta känner väl kanske till att navigations-appar ibland tar konstiga beslut. I de allra flesta fall är de att betrakta som ett fantastiskt hjälpmedel, både när det gäller att hitta rätt och när det handlar om att hitta alternativa vägar i rusningstrafiken, men ibland blir det bara helt galet. Som i fallet med de tre turister i Vermont som nyligen guidades rakt ned i en sjö av Googles navigations-app Waze. Man kan förstås fråga sig om man inte måste vara ganska korkad för att följa anvisningen att köra nedför en båtramp och ut i en sjö, men till förarens försvar bör det påpekas att det rådde mycket dåliga siktförhållanden vid tillfället. Man insåg helt enkelt inte sitt misstag förrän bilen – lyckligtvis en Jeep med förhållandevis hög markfrigång – befann sig 30 meter ut i sjön Lake Champlain. Samtliga i bilen klarade sig helskinnade ur incidenten. 

Google har ingen förklaring

Vad som föranlett att Waze hänvisat männen till en båtramp är i nuläget oklart. Men en talesperson för Google säger att man uppmanar alla förare att hålla ögonen på vägen och försöka ta in så mycket information om omgivningen man bara kan, för att kunna ta vettiga beslut. Ägaren till bilen har återvänt till platsen och slagit in samma destionation i Waze, och säger sig återigen ha fått samma rutt utstakad av appen. Därmed föreligger förstås en åtminstone teoretisk risk att fler hamnar i sjön. ”Det är omöjligt att kommentera saken utan att se förarens kör-data och vi har inte fått tillstånd till det. I största allmänhet så är Waze uppdaterat med miljontals redigeringar och anpassas till läget på vägarna på daglig basis, vilket gör appen till en av de mest korrekta på marknaden” säger Googles talesperson. 

Källa