https://www.mobil.se/nyheter/webbappar-b-rjar-konkurrera-med-riktiga-appar
562822
Nyheter
På gång

Webbappar börjar konkurrera med riktiga appar

Google tar stora kliv mot att webbappar ska fungera som riktiga appar.

Beroende på vem du frågar kommer snart hela den där historien med “finns appen X till systemet Y?” snart att vara över tack vare webbappar. Enkelt förklarat (och i en idealiskt värld) handlar det helt enkelt om appar som på många sätt ser ut och fungerar precis som en app du laddar ner från en appaffär till telefonen, med den enda skillnaden att de öppnas och körs i en webbläsare.

I och med version 57 av Chrome tar Google ytterligare några steg mot att webbappar ska bli mer som vanliga appar. Mer detaljerat kallas de lite mer avancerade webapparna för progressiva webappar och det är just det stödet som nu ska utökas till Android.

En webbapp som placeras som en länk på telefonens hemskärm kommer framöver även att dyka upp som en till synes “riktig” app i telefonens applåda. Google lägger även till något de kallar för Media Session API som ska låta webbappar kunna visa information på låsskärmen. Exempelvis skulle en webbapp från Spotify kunna få upp musikkontroller på låsskärmen precis som den nuvarande, nedladdade appen.