https://www.mobil.se/nyheter/windows-kommer-till-mobilprocessorer
562490
Nyheter
Riktiga Windows 10, inte Windows 10 Mobile

Windows kommer till mobilprocessorer

Microsoft har meddelat att Windows 10 kommer att släppas i en version för Arm-processorer.

Mer specifikt är det Qualcomms toppchipset Snapdragon 835 som kommer att klara av att köra Windows 10, gissningsvis är övriga chipset för klena för att orka driva systemet. Med tiden, allteftersom processorkapaciteten ökar, lär det bli flera.

När Microsoft meddelade nyheten på konferensen WinHEC i Kina passade man också på att demonstrera, dels genom att visa upp den fulla desktopversionen av Photoshop, dels onlinespelet World of Tanks. Dessa Windowsprogram körs i ett emuleringsläge, vilket förmodligen är orsaken till att så mycket processorkraft krävs för att Windows 10 ska fungera på ARM-processorer. Över lag ska äldre Windowsprogram fungera utan begränsningar och med full tillgång till systemet. Intressant nog kördes demon på en Snapdragon 820, till synes med fullgod prestanda.

Microsoft nämnde specifikt surfplattor och 2 in 1-datorer med Snapdragon 835. För telefoner är förstås problemet att realisera Windows 10 på en mycket liten skärm. Det problemet löser ju Windows 10 Mobile, men det är mycket svårt att se varför Microsoft skulle driva vidare utvecklingen av Windows 10 Mobile, som i praktiken är ett eget operativsystem med visst gemensamt appstöd med Windows 10, när man har fungerande Windows på mobilprocessorer. Troligare läggs nu krutet på att hitta en fungerande småskärmslösning för fullständiga Windows 10.

Vi kan också vara säkra på att om och när Microsoft lanserar en Surface Phone kommer den att köra Windows 10, inte Windows 10 Mobile.

Relaterade artiklar

Ämnen