Uppgift från Microsoft

Windowsdatorer med mobilprocessor får 64-bitarsstöd inom kort

Den största begränsningen för Windows-datorer med Snapdragonprocessorer ser ut att försvinna inom kort.

Publicerad Uppdaterad

När Microsoft första gången visade upp en Windows-version som kunde köras på Qualcomms Snapdragonprocessorer väckte det en del uppmärksamhet. Jämfört med Intels processorer är Snapdragonchipseten strömsnåla, har inbyggt stöd för mobil uppkoppling och är dessutom betydligt billigare. Löftet om laptops som klarar en dags användning på en laddning med mobil uppkoppling och skärm som är på med ett knapptryck hägrade. Dessutom ses fullständig Windows på en mobilplattorm som en pusselbit för en eventuell återkomst för Microsoft på mobilområdet.

När så de första Windowsdatorerna med Snapdragon lanserades kring årsskiftet visade de sig ha en del begränsningar, viktigast av dessa var att man inte kunde köra 64-bitars Windowsprogram. Man var hänvisad till att använda antingen appar från Windows Store eller äldre program skrivna för 32-bitarsversionen av Windows. Microsoft lovade stöd för 64-bitarsprogram senare, men "senare" kan i Microsofts värld betyda allt från "med nästa uppdatering" till "det är med i våra planer, som kan komma att ändras innan det hänt".

Om man får tro Microsofts Windows-chef Eric Chappie, som talat med Engadget om saken, handlar det lyckligtvis om det förra. Enligt honom kommer Microsoft att presentera ett utvecklarpaket, SDK, för 64-bitarsappar på utvecklarkonferensen Microsoft Build 2018, som äger rum den 7 - 9 maj. Utvecklarpaketet ska göra det möjligt för programutvecklare att kompilera om sina 64-bitarsprogram för Windows så att de fungerar även på Snapdragondatorerna.

Det kräver förstås att programutvecklarna aktivt anstränger sig för att se till att deras program fungerar på Snapdragondatorer. Du kan även köra Windowsprogram på dessa datorer i en emulator, men då blir prestandan märkbart lidande.

Källa