Gott om nyheter

Xiaomi 14 och Xiaomi 14 Pro presenterade – Många stora nyheter

Många nyheter när Xiaomi presenterar sina nya flaggskepp Xiaomi 14 och Xiaomi 14 Pro.

Publicerad Uppdaterad

Xiaomi har nu presenterat sina nya flaggskepp Xiaomi 14 och 14 Pro i Kina och det finns gott om nyheter både vad gäller hårdvara och mjukvara.

Bägge modellerna använder sig av Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, och när det gäller Xiaomi 14 kompletteras det i fyra olika varianter med 8 upp till 16 gigabyte arbetsminne och 256 gigabyte upp till 1 terabyte lagring. Även Xiaomi 14 Pro vinns i fyra olika modeller med 12 upp till 16 gigabyte minne och 256 gigabyte upp till 1 terabyte lagring, och här finns även en lyxmodell med 16 gigabyte och en terabyte där mobilen är gjord av titan. De enda priserna som finns är för den kinesiska marknaden, och rakt översatt ligger Xiaomi 14 från 6100 kronor upp till 7600 kronor, medan Pro-versionerna ligger från 7600 kronor upp till 9900 kronor.

 

Xiaomi 14

Xiaomi 14 har en relativt kompakt design med en oled-skärm på 6,36 tum LTPO-teknik och stöd för 120 Hz. Den stora nyheten här är dock att den har en ljusstyrka på upp till 3000 nits, vilket kan komma att ge den väldigt tydlig bild även vid starkt ljus som solsken. Det framgår inte om den använder samma BOE-panel som presenterades nyligen, men det finns tecken på att så är fallet.

När det gäller kameror får du tre stycken kameror på vardera 50 megapixel. Den primära kameran använder en ny bildsensor som kallas Light Fusion 900, och den kameran kompletteras med en 50 megapixel zoomlins med 3,2x optisk zoom samt en 50 megapixel vidvinkellins. Samtliga är gjorda i samarbete med Leica.

Batteriet ligger på 4610 mAh med stöd för 90W trådad laddning via usb C Gen 3.1, och 50W trådlös laddning.

 

Xiaomi 14 Pro

Xiaomi 14 Pro har även den en oled-skärm med LTPO, stöd för 120 Hz och en ljusstyrka på 3000 nits. Den här skärmen är dock 6,7-tum med QHD+-upplösning samt stöd för Dolby Vision, samt att den är täckt med Xiaomis eget keramiska glas som uppges vara betydligt starkare och mer hållbart vanligt skyddsglas.

Här ligger batteriet på 4860 mAh med stöd för 120W trådad laddning via usb C Gen 3.1 och trådlös laddning på 50W.

Även Xiaomi 14 Pro har tre stycken kameror på 50 megapixel, men med skillnaderna att huvudlinsen kan växla från f/1,42 till f/4,0, vilket ger den extra mångsidighet vid bildkomposition. Vidvinkel- och zoomobjektiven är desamma som på Xiaomi 14, med den enda skillnaden att det förstnämnda objektivet kan användas som makroobjektiv.

 

Gränssnitt

Xiaomi 14-modellerna är de första som använder företaget nya gränssnittet Hyper OS, vilket är företaget satsning på att skapa en enhetlig plattform för i princip alla företaget produkter från mobiler och klockor till bilar och vitvaror. Det handlar dock inte om något som är uppbyggt från grunden och i praktiken inte heller om ett enhetligt system då Hyper OS, beroende på var det används, är baserat på olika grunder. Det Hyper OS som används i Xiaomi 14 är till exempel baserat på Android 14, medan det Hyper OS som kommer som uppgradering till Xiaomi Pad 5 baserar sig på Android 13. Det Hyper OS som används för IoT-enheter kommer däremot att basera sig på den öppna källkoden Xiaomi Vela.

Vad detta kommer att betyda i fråga om kompatibilitet och utveckling kan bara framtiden utvisa när enheter och utvecklingssystem blir tillgängliga för utvecklare.