https://www.mobil.se/nyheter/xiaomi-s-gs-verv-ga-bud-p-gopro
565134
Nyheter
En väg in i USA

Xiaomi sägs överväga bud på Gopro

Den kinesiska elektronikjätten ska enligt uppgifter från källor till The Information överväga att lägga ett bud på den hårt prövade actionkamera-tillverkaren Gopro.

Actionkamerajätten Gopro har gjort en märklig resa. Först skaffade man sig en mer eller mindre total dominans i sitt segment, men sedan lyckades man inte skapa nya produkter som övertygade konsumenterna att byta ut sina gamla kameror, och så småningom var marknaden mättad. Sedan några år tillbaka kämpar Gopro därför i rejäl motvind, och man har på sistone varit öppna med att man gärna skulle se att någon köpte verksamheten. Denna någon kan – om uppgifter från källor till The Information stämmer – bli ingen mindre än den kinesiska elektronikjätten Xiaomi. Just det. Elektronikjätten. För även om varumärket utanför Kina är primärt känt för sina smartphones, så handlar det om ett företag med en oerhört bred produktkatalog på hemmaplan. Actionkameror är således allt annat än ett långskott. 

Kan vara en smart strategi

Hur Gopro skulle klara sig med Xiaomi som ägare är förstås omöjligt att säga. Men frågar man börsen, så tycks det finnas höga förväntningar på en eventuell affär. Aktien tog nämligen ett rejält glädjseskutt efter att uppgifterna kom ut. Vad som föranleder att Xiaomi är intresserade av Gopro är just nu också bara föremål för spekulation. Men möjligen skulle ett uppköp kunna vara en väg in på den nordamerikanska marknaden, något som Xiaomi letat efter under lång tid. Enligt källorna till The Information ska Xiaomi vara mycket noggranna med att förbereda ett bud som inte är alltför saftigt. 

Relaterade artiklar