Annons

Åttakärnigt

Xperia Z4 Tablet har tillkännagetts

Nästa flaggskepp i Sonys Xperia Z Tablet serie är här.
Nästa flaggskepp i Sonys Xperia Z Tablet serie är här.
Skärmens åtgärder mot fingeravtryck imponerar inte.
Skärmens åtgärder mot fingeravtryck imponerar inte.
Sonys Xperia Z4 Tablet, M4 Aqua och Stereo Bluetooth Headset SBH70.
Sonys Xperia Z4 Tablet, M4 Aqua och Stereo Bluetooth Headset SBH70.

Nästa generations Xperia-platta ska erbjuda ljusstark skärm i 2K-upplösning.

Publicerad Uppdaterad

Det var tidigt rykten om att Sony skulle lansera Xperia Z4 Tablet under MWC. Nära nog, idag har Sony tillkännagett ryktena som spridits under förra veckan. Plattan bjuder med rikligt på hårdvara, på insidan finner vi som förväntat en åttakärnig Snapdragon 810 på 64-bit. Med hög upplösning menar Sony att det har varit problem med att få till bra ljus i skärmarna, något som lösts med Z4 Tablet som enligt Sony är den ljusstarkaste 2K-skärmen hittills.

I jämförelse med företagets förra större platta, Z2 Tablet, så verkar man ha optimerat batteritiden. Båda plattorna har ett 6,000 mAh batteri. Men trots den högre upplösningen så presterar uppföljaren 17 timmars videotittande, fyra timmar längre än föregångaren. Spelentusiasterna kan glädja sig åt stöd för PS4 Remote Play, som ligger i linje med de senaste Xperia-enheterna som har släppts. Att gå mellan appar och finlira med fingrarna över skärmen utgjorde inga problem, Snapdragon 810 påminner ständigt om sin närvaro och kapacitet. Hur det blir med ett hundratal appar är dock en annan historia som vi får återkomma till. 

På baksidan hittar vi en något sparsmakad kamera på 8,1 megapixel. Framsidans kamera på 5,1 megapixel följer trenden med kameror designade för selfies. Förutom att vara vidvinklad stödjer den främre kameran även videoinspelning i Full-HD. Med det sagt så känns den främre kameran inte som någon revolution, bildkvaliteten ligger fortfarande långt efter den bakre.

Greppet runt plattan är bra och att plattan har bantat av sig 30 gram märks. Den är fortfarande inte lämpad för längre enhandseskapader men för de som vill hålla med en hand och använda med den andra är det nu en lite lättare procedur. Ljuset som Sony framhäver är påtagligt, men hur det står sig i solljus är svårt att avgöra, även om Sony själva hävdar att det ska gå bra. Men trots att Sony påpekar att skärmen kommer med ett lager som ska motverka fingeravtryck så tog det inte lång tid för skärmen att bli fylld av märken från både pek- och långfinger, något som troligen har att göra med att det var ett väldigt tidigt exemplar vi fick känna på. Nytt denna gång är att megnetladdaren tagits bort, men att man i gengäld har en vattentät usb-kontakt för laddning som inte kräver en skyddande lucka. Plattan i sig har samma vattentålighet som exempelvis Xperia Z3.

Sony lägger stort fokus på den ljusa skärmen hos Xperia Z4 Tablet.
Sony lägger stort fokus på den ljusa skärmen hos Xperia Z4 Tablet.

För alla ljudfantaster finns här också något att glädjas över. Plattan stödjer Sonys egna LDAC-codec, vilket innebär att den blir guldmärkt med Hi-Res Audio. Tekniken tillåter att tre gånger mer data kan bli överfört än via standard blutooth, något som lär glädja alla ljudfantaster med ljudfiler i förlustfritt format. Dessutom är framsidan försedd med högtalare i stereo. Sony förväntas fortsätta implementera sin högupplösta lösning för ljud under årets gång. Men än så länge är det endast Sonys egna produkter som stödjer formatet, vill man strömma sitt ljud till andra enheter får man helt enkelt rikta sig till företagets produkter med stöd för LDAC. Vi har ännu inte haft möjlighet att lyssna på förlustfri musik på plattan men rapporter från andra källor indikerar att High-Res tekniken håller hög kvalitét.

De som föredrar mindre ljudfiler kan stödja sig mot företagets egna uppskalningsteknik DSEE HX. Tekniken ska skalar upp musikens kvalitét till vad Sony menar är ”nära High-Res Audio”. Det finns även stöd för företagets hörlurar med brusreducering, där själva analysen för brusreducering görs av plattan istället för hörlurarna själva.

Xperia Z4 Tablet ska släppas i två utgåvor, en med stöd för LTE-uppkoppling och en lite billigare variant med Wi-Fi, båda med 32 gigabyte lagringsutrymme och Android 5.0 som standard. Släppet är planerat till maj 2015.

Källa

Fakta