Besked från Google

Youtube Music behåller de unika funktionerna från Google Play Music

När Google snart ersätter en musiktjänst med en annan kommer det musikbibliotek man själv laddat upp att finnas kvar.

Publicerad Uppdaterad

Att errsätta flera överlappande tjänster med ännu en tjänst känns som en klassisk Google. Man har startat om sin strategi för meddelandetjänster hur många gånger som helst, och förutom Google Play Music har man flera olika betalvarianter av Youtube för musiklyssnande. Så företaget gjorde en Google och lanserade den nya musiktjänsten Youtube Music, som ska ersätta Google Play Music, Youtube Red med flera.

Google Play Music, som alltså nu ska migreras till Youtube Music, är rakt av en konkurrent till Spotify och Apple Music. Den kan inte sägas ha blivit någon dundersuccé, men den har ett par unika egenskaper som har gett den en lojal användarskara. Viktigast av dessa är möjligheten att ladda upp 40 000 låtar i molnet, så att även musik du inte hittar på streamingtjänster går att spela upp via tjänsten.

Det har rått en del farhågor om att den funktionen kan försvinna i den nya tjänsten, i synnerhet efter att Amazon nyligen tog bort sin motsvarande funktion, men nu har Google bekräftat att allt innehåll ska kunna migreras till Youtube Music. Googles Jay T Fowler skriver i en tweet att "musiksamlingen, spellistor och inställningar kommer att bevaras och migreras till Youtube Music för en mjuklandning".

Man nämner också att möjligheten att köpa skivor och låtar kommer att finnas kvar, liksom möjligheten att spela upp lokalt sparad musik i appen.

Googles plan är att flytta övr de nuvarande prenumeranterna på Google Play Music till Youtube Music någon gång nästa år, men av de meddelanden företaget ger verkar man prioritera att få alla funktioner på plats framför att göra migrationen så fort som möjligt, så det kan mycket väl hända att den dröjer ytterligare.

Källa