Annons

"Förlustfritt inte prioriterat"

Youtube Music får bättre musikkvalitet

Den senaste uppdateringen av Youtube Music ger den utlovade förbättringen av ljudkvalitet, men man har inga planer på HD-ljud.

Publicerad Uppdaterad

En av de främsta bristerna med Youtube Music, när Google lanserade den nya musikstreamingtjänsten i somras, var att ljudkvaliten var begränsad till 128 kbit/s. Man förklarade tidigt att man planerade regelbundna uppdateringar med förbättrade funktioner.

I och med den senaste uppdateringen får du möjlighet att välja ljudkvalitet. Du kan ställa in separat för streaming över mobilnätet, över wifi eller när du laddar ner musiken för offlinelyssnande.

Det står inte i appen vilken nivå de olika kvalitetslägena motsvarar, men enligt en fråga-svarsession med Google använder man streamingformatet AAC och högsta bitrate är 256 kbit/s. Det är samma som Apple Music använder och motsvarar den kvalitet som Spotify och Google Play Musik använder, eftersom AAC är en mer effektiv musiköverföringsteknik.

AAC med 256 kbit/s anses vara svårt att skilja från CD-kvalitet, till skillnad från de 128 kbit/s som var högsta kvalitet på Youtube Music fram tills nu. Däremot har man enligt frågorna och svaren inga omedelbara planer på att streama med ännu högre kvalitet. Avtalen med musikleverantörerna gör att Google skulle behöva ta mer betalt för förlustfri musikstreaming i FLAC-formatet, vilket skulle innebära en premiumversion av Youtube Music. Enligt Googles representanter ligger fokus nu i stället på att förbättra stabiliteten på den befintliga tjänsten.

Källa