Mobile World Congress 2019

ZTE visar tunna 5G-mobilen Axon 10 Pro

7,9 millimeter mäter ZTE:s första kommersiella 5G-telefon. Vi har tittat lite närmare på den.

Publicerad Uppdaterad

ZTE Axon 10 Pro 5G ser ut att vara en kompetent telefon som förutom 5G-uppkopplingen har en amoled-skärm på 6,47 tum i formatet 19.5:9. I toppen finns en liten, droppformad sensorpanel. Tittar vi på kamerorna så handlar det om tre kameror på baksidan. Huvudsensorn är på 48 megapixel och kombineras dels med en vidvinkellins som har 20 megapixel och en telefotolins som adderar hela 5 gångers optisk zoom. Vi får inte veta exakt vilken batteritid man tänker sig för alla dessa tjänster ska innebära men batterikapaciteten i telefonen är på 4000 mAh. När det gäller övriga funktioner så har telefonen en fingeravtrycksläsare som sitter i skärmen och levereras med Qualcomms senaste Snapdragon 855 samt 5G-modemet X50.

Får inte prova

På mässan finns inga telefoner man får prova, men de operatörspartners som ZTE samarbetar med får posera med varsin 5G-mobil i handen och i montern får vi titta närmare på ett exemplar av Axon 10 Pro 5G som vi dock inte får vidröra. Designen ser bra ut och formmässigt har den rundade kanter. Inget avslöjar egentligen att det här handlar om en ny generations mobilsystem. Det är ju bra på ett sätt eftersom man fortfarande vill att telefonen ska vara bekväm i handen och inte för stor, men man kan sakna en ny formfaktor som drar mer tydlig nytta av de nya möjligheterna. På frågan om vilka användningsområden man framförallt ser med 5G-telefoner får vi svaret att det handlar om livestreamad video, spel och molnbaserade ai-tjänster, för att nämna något.

På mässan i Barcelona träffar vi Nicklas Sivander på ZTE i Sverige som kan berätta mer om telefonen. Han säger till Mobil att en svensk lansering dröjer, men att det framför allt handlar om att man vill ha 5G-näten på plats först. Telefonen i sig ska alltså vara klar.

Investerar i 5G

Innan produkten presenterades fick vi på presskonferensen av ZTE-chefen Feng Xu höra hur viktigt 5G är för ZTE och hur mycket man satsar på utveckling inom den tekniken. 3 miljarder kinesiska yuan, motsvarande ungefär 4 miljarder kronor satsar ZTE årligen på 5G-utveckling. I labbtester får vi veta att ZTE, enligt Jeff Yee som är innovationschef, nått upp i hastigheter på 20 Gbit/s.

Inte bara telefoner

Utöver den 5G-telefon man nu lanserar ska ZTE släppa surfplattor och wifi-routers för konsumenter, enheter som set-top-boxar och routers för hemmet men även enheter för fordon och för industrin. På nätsidan har ZTE genomfört 5G-tester och har samarbete med 30 operatörer över världen, bland annat Elisa i Finland, Tre i Österrike och Orange i Storbritannien. Vi fick veta att Tre i Österrike lovar att Axon 10 Pro 5G ”mycket snart” kommer börja säljas där. Svensk säljstart dröjer som sagt. Vi har heller inte hört något om prisuppgifter.