Allt innehåll på sidan är sponsrat material
Företag
hej
hoj
huj
https://www.mobil.se/partner/fler-valjer-streaming-framfor-traditionell-tv
567120
Partner
Surf.nu

Fler väljer streaming framför traditionell tv

Streamingtjänsterna har slagit igenom ordentligt. Att se på film, video och tv på internet är större än någonsin och allt fler leverantörer försöker ta sig in på streamingmarknaden.

Användandet av streamingtjänster har ökat markant sedan tjänsterna slog igenom år 2014 och allt fler användare har lämnat det traditionella tv-tittandet och valt att streama video och film genom en prenumerationsbaserad streamingtjänst online. 

Så använder vi streamingtjänster för video och film

Av europeiska länder så är det bara Danmark och Norge som har fler internetanvändare som procentuellt använder streamingtjänster för video, film och tv. Sverige är det tredje landet på listan över flest streaminganvändare och hela 85 procent av alla som använder internet i Sverige tittar på film, video och tv på internet (Svenskarna och Internet 2018). 

Den största av alla streamingtjänster för video, film och tv är Youtube och hela 87 procent av alla internetanvändare uppger att de använder Youtube dagligen (Svenskarna och Internet 2018). Youtube har länge varit en gratis streamingtjänst och fortsätter att vara det, men numera finns möjligheten att skaffa Youtube som betaltjänst. 

Yngre använder Netflix och äldre föredrar playtjänster

Bland streamingtjänsterna finns både betaltjänster och gratistjänster, och allt fler internetanvändare söker sig till både betaltjänster och gratis streamingtjänstern. De flesta tv-kanalerna har egna playtjänster där användarna (oftast kostnadsfritt mot en registrering) kan streama tv-programmen när det passar dem. 

De yngre användarna använder flitigt tjänsterna Netflix och Youtube, medans användarna som är 26 år och uppåt är flitiga användare av play-tjänsterna. De äldre användarna börjar däremot att använda Netflix och Youtube i större utsträckning, vilket ger en procentuell ökning i användare för de enskilda tjänsterna och för streaminganvändare generellt jämfört med förra året. 

Betaltjänster och prenumerationer

Sedan år 2014 har antalet användare som betalar för sin streamingtjänst tredubblats, och över hälften av alla som nyttjar streamingtjänster idag betalar för tjänsten. De populäraste betaltjänsterna är Netflix och C More, men även Viaplay, HBO Nordic och SF-Anytime är välkända streamingtjänster i Sverige. 

Betaltjänsterna innebär oftast att en prenumeration skapas, och prenumerationen förnyas varje månad så länge som inte användaren säger upp tjänsten. 

Intresset av streamingtjänster ökar

Det dagliga tittandet hos streamingtjänster ökar allt mer, och likaså antalet användare. Enligt SKI senaste kundnöjdhetsundersökning så tycker hälften av tv-tittarna att streamingtjänsterna är en fullgod ersättare för traditionell tv, och allt fler har även börjat vända sig till tv-kanalernas egna playtjänster. 

Både streamingtjänster och playtjänster blir allt vanligare. När videotittandet på internet började ta fart 2014 var det bara en tredjedel av de som idag tittar som hade hittat till streamingtjänsterna. Det har alltså tredubblats sedan 2014, och är en fördubbling av hur många som tittade under 2015. 

Inom Europa så är Sverige ett av de länder där det är absolut vanligast att man använder internet och streamingtjänster för att se på film, video eller tv istället för att välja traditionell tv. Därför är det inte konstigt att flera tjänster försöker göra inträde på den svenska marknaden. 

Nya eller framtida streamingtjänster

Streamingtjänsternas framgångssaga gör att nya leverantörer ger sig in på marknaden. Här är några nya eller kommande streamingtjänster. 

Apple TV plus

Ännu inte lanserad. Apple TV Plus är den största satsningen av Apple någonsin. Tjänsten kommer bestå av Apple TV Plus som ger tillgång till Apple-producerade filmer, dokumentärer och tv-serier, men även Apple TV Channels som ska innehålla en samling av filmer, tv-serier, nyheter och sportsändningar på ett och samma ställe. 

Prime Video

Amazons egen streamingtjänst. Prime Video finns ännu inte som svensk domän, men svenska användare får ändå ta del av utbudet. Tjänsten låter dig ladda ner titlar offline och har ett annorlunda utbud. Amazon har köpt innehåll från flera små producenter och du kan hitta allt från kvalitetsfilmer till riktigt märkligt innehåll. Billig och prisvärd tjänst, dock ont om svenska undertexter. 

Disney Plus

En kommande streamingtjänst för den yngre tittaren, eller den äldre Disneyälskarna. Tjänsten ska samla alla filmer och serier från Disney, Pixar, Marvel, Star Wars och stora delar av Fox. Dock kommer vi i Sverige inte att ha tillgång till denna streamingtjänst under detta år. 

Prova att streaming gratis

Just nu kan du prova flera av streamingtjänsterna gratis i 14 dagar eller en månad. Du hittar en översikt av de erbjudande på de mest populära tjänsterna för streaming av filmer och serier.

Publicerad: 7 jun 2019 - 10:50