Annons

Svenska mobilabonnemang i Storbritannien

Enligt EU:s roamingregler får det inte kosta mer att surfa, sms:a, mms:a och ringa när man besöker ett annat EU-land. Det gör det mycket enklare och framförallt billigare för europeer att besöka varandras länder jämfört med tidigare då det kunde kosta en hel del att använda mobilen.

Eftersom Storbritannien har lämnat EU är det många som undrar hur det egentligen fungerar när man besöker landet. Gäller fortfarande roamingreglerna eller måste man betala extra på samma sätt som när man använder mobilen i till exempel USA eller Australien?

Operatörerna har olika regler

Storbritannien omfattas inte längre av EU:s roamingregler, men det betyder inte att det alltid kostar mer att använda ditt svenska mobilabonnemang. Majoriteten av alla mobiloperatörer har valt att ta ut extra kostnader för kunder som reser till Storbritannien. Det finns dock några få undantag.

Om du ofta reser till Storbritannien för nöje eller nytta kan det därför vara en bra idé att välja ett mobilabonnemang som inte kommer med roamingkostnader i landet. Det finns flera att välja mellan och bäst mobilabonnemang hittar du hos Mobili som jämför olika operatörers erbjudanden med varandra.

Ska du befinna dig i landet längre än sex månader rekommenderas det att du köper ett lokalt kontantkort. Mobilabonnemang ska användas i det land där de är tecknade och mobiloperatörerna kontrollerar var du befinner dig genom att se vilka master du kopplar upp dig på.

Så här kan det se ut

Telia erbjuder inte gratis roaming inom Storbritannien och tar ut extra avgifter för både surf, ingående- och utgående samtal och sms. De erbjuder ett billigare alternativ som kallas för Semestervecka, vilket är ett tillägg för ett fastpris som går att använda under en vecka för att sms:a surfa och ringa. Utan tillägget är det dyrt att använda abonnemanget i Storbritannien och ett ingående samtal kostar till exempel fem kronor i minuten.

Telenor tar samma avgifter som för andra länder som inte är EU-medlemmar. Men de har valt att inte ta ut extra avgifter för kunder som har ett av deras mobilabonnemang och surfar i Storbritannien. Det går därför att använda surfmängden i landet utan att det kostar mer. Dessutom är det gratis att ringa inom familjegrupper på abonnemanget, Telenor Familj.

Comviq har valt att inte ta ut några extra avgifter för sina abonnemangskunder som reser till Storbritannien. Det innebär att man surfar, sms:ar och ringer för samma kostnader som om man befann sig i Sverige. Precis som inom EU finns det ett tak för hur mycket man får surfa utomlands innan det börjar kosta extra. Det är för närvarande mellan 4 till 20 GB beroende på vilket abonnemang du har.