Annons

Mobil firar 20 år

20 år med Mobil: 1995

Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 1995.

Publicerad Uppdaterad

Nyhet
Välj rätt nät: NMT 450, NMT 900 eller GSM
Förkortningen NMT står för Nordisk Mobiltelefoni och utvecklades i samarbete mellan de svenska, norska och danska televerken. På senhösten togs systemet i drift och blev snabbt en succé. Systemet klarade dock inte mass­användning och redan när man 1986 hade en kvarts miljon abonnenter var det dags att bygga ett nytt nät. 1995 måste NMT 450-nätet trots sin relativt goda funktion betraktas som något ålderdomligt jämfört med NMT 900 och GSM. Endast den som behöver täckning långt in i landets norra delar väljer NMT 450. 

1995 är det NMT 900 som är det enskilt största nätet i landet med 727 000 användare. Nätet låter dig ringa i hela Norden samt i Holland och i Schweiz. Nätet har god framkomlighet men lider av dålig framkomlighet i storstäder. När Europas samlade teleförvaltningar bestämde sig för en framtida standard för digital telefoni (det som senare skulle bli GSM) valde man just 900-bandet vilket gjorde att Telia måste lämna ifrån sig frekvensutrymme till konkurrenterna Comviq och Europolitan. Exakt vad som händer med NMT 900 i framtiden är svårt att säga, men det är ett säkert kort i flera år till.

Telia har 1995 cirka 440 000 GSM-kunder. De är därmed klart störst och har även bäst täckning av de tre GSM-operatörerna. Vid introduktionen av GSM hade Telia redan ett NMT-nät och gott om pengar för utbyggnad, dina teleräkningspengar. Stor tillströmning i Telias nät har gjort att det är fullt i nätet, särskilt i Stockholm, och Telia har dragit ner sina telefonsubventioner till endast 300–900 kronor.

Comviq å andra sidan betalar runt 2 500 kronor för varje ny kund och har 340 000 kunder. Comviq har god täckning i storstäder och tätorter, men i norr är nätet sämst. Comviq har ansökt till PTS om att slippa bygga ut nätet i norr där teletrafiken inte är lönsam i förhållande till investeringen.

Europolitan hamnar mellan Telia och Comviq när det gäller såväl subventionering av nya kunder som täckning. För den som suttit i telefonkö hos Telias och Comviqs kundtjänster blir Europolitan en trevlig bekantskap. Kundtjänst kan dock behövas eftersom operatören enligt Mobil har »mer exotiska tjänster« som kräver snabb och kunnig kundsupport.