Mobil firar 20 år

20 år med Mobil: 2010

Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2010.

Publicerad Uppdaterad

Test
Nokia N8: Fin fotofantast
Nokias första 12-megapixelmobil krigar inte bara med pixlar. Kameran imponerar, liksom kvaliteten i skalet.gediget bygge i metall. 

Vi vill ha prylarna som ger den där wow-känslan. Det är det som de snabbväxande mobilsystemen Iphone och Android har vunnit på. Nokias smarta mobiler har allt mer kommit att symbolisera det andra, det som inte längre gav den där wow-känslan. 
Nokia har gjort ett skal som verkligen är helgjutet i aluminium. Skärmen känns också bra. Så hur bra är kameran? Det är ju den det snackats mest om inför lanseringen av Nokia N8. Svaret är: riktigt bra. N8 har den klart bästa mobilkamera vi provat i en mobiltelefon. En del som hunnit prova N8 har klagat på att den är seg. När man sveper med fingret åt sidan så bläddrar telefonen inte lika snabbt mellan startskärmarna som en Iphone eller en Android. Det är sant. 

Fakta:
Mått: 59,1 × 113,5 × 12,9 mm
Kamera: 12 megapixel med autofokus och xenonblixt, videoinspelning i 720p (HD) 
GPS: A-GPS och Ovi Maps 
Pris: 4 100 krNyhet
Nu finns Windows Phone
Det liknar inte alls Microsofts tidigare mobilsystem och det liknar heller inget annat som vi sett från någon annan mobilspelare.

Windows Phone är Microsofts försök att utmana på den snabbväxande marknaden för smarta mobiler. Windowsmobilerna är extremt lika varandra, oavsett om det står Samsung, LG eller HTC på dem. 
Microsoft låter i stort sett inte mobiltillverkarna påverka hur de nya Windows-telefonerna ska fungera. De har nog helt enkelt velat göra en Apple, och Apple kontrollerar ju hur Iphone fungerar från början till slut. Har du tidigare haft en telefon med gamla Windows Mobile finns i stort sett inga likheter. Microsoft har börjat helt från noll och byggt ett fullständigt nytt system. Det är väldigt snyggt och enkelt. Formen är avskalad och baserad på starka rena färger med stora tydliga typsnitt. Det smidigaste är hubbarna där information från flera olika källor samlas på ett ställe. Det gäller till exempel kontakter och bilder där information hämtas från källor som Twitter, Facebook och Windows Live och presenteras samlat. Det första vi irriterar oss på är bristen på multitasking. I Windows Phone är grundregeln att alla funktioner pausar i bakgrunden när man går vidare till en annan funktion. Därför finns till exempel inga chattprogram, för de kan ju inte ligga aktiva i bakgrunden och vänta på meddelanden. Men Microsoft verkar ha velat kopiera Iphone-lösningen som den såg ut 2007 (tre år försent, kan det tyckas).