1
1
https://www.mobil.se/samsung-galaxy-buds-2
570746
Produkttester
falskt
Minsta hittills, kostar 1590 kronor

Test: Samsung Galaxy Buds 2 – Brusreducering, mix av form och funktion

● BILDSPEL
Med Buds 2 blandar Samsung en iögonfallande formgivning med till viss del högklassig funktion.

Tydlig brusreducering
Bra ljud för musik

Samtalsljudet
Touch lätt att komma åt av misstag

Välbalanserat ljud när du lyssnar på musik och dessutom en effektiv brusreducering som låter dig koppla bort omgivningen och istället njuta av det du faktiskt vill lyssna på. Däremot dras Galaxy Buds 2 även med en del svagheter och dit hör ergonomin och framförallt ljudkvaliteten under samtal. 

Formgivningen av Galaxy Buds 2 kan man alltså både gilla och tycka illa om. Att de inte är så framträdande utan snarare nästan försvinner i öronen innebär ju att de så att säga verkar utan att nödvändigtvis synas. Rent praktiskt innebär det här även att de kan vara lite svåra att greppa när du ska ta dem ur fodralet och sätta i öronen, eller för den skull ta ut ur öronen eller när du vill justera positionen. Känslan är plastig och ytan är ganska glatt vilket ytterligare gör det svårt att få grepp. Samsung har en funktion i sin Galaxy Wearables-app som mäter passformen. Vi har tre olika storlekar på gummiplupp och utöver storlek på gummipluppen får jag även ändra hur lurarna sitter i öronen innan appen är nöjd med allt. Ett testljud spelas upp i lurarna för att avgöra hur mycket omgivningens ljud som fortfarande hittar in. Det visar sig att jag får trycka in hörluren lite extra för att det ska sluta tätt. Under tiden jag justerar lurarnas position i öronen kommer jag flera gånger åt lurarnas touchyta av misstag.

Touch kan anpassas

Tryckkontrollerna på hörlurarna har från start olika funktion för ett tryck och för ett längre tryck. Du kan även lägga till funktion för dubbeltryck och trippeltryck. Ett tryck betyder paus eller spela upp, två tryck tar dig till nästa låt och tre tryck spolar tillbaka. De här valen går inte att ändra, men långtryck kan du i inställningarna själv välja vad de ska styra, till exempel brusreducering eller så det sänker och höjer volymen, beroende då på vilken av lurarna du håller in och trycker på. Eftersom oavsiktliga tryck på touchytorna är en risk går det också bra att helt stänga av touchstyrningen om du föredrar det. 

När Samsung valt den här formgivningen med ett ovanligt kompakt format kan man misstänka att det har negativa följder för ljudet. När vi testar är det sant för samtalsljudet medan musik och brusreducering faktiskt är riktigt bra. Vi har testat Galaxy Buds 2 ombord på flygplan och fått en tydlig reducering av störande omgivningsljud, klart godkänt för ett par hörlurar av den här typen, även om de så klart inte når upp i samma klass som större heltäckande lurar. Brusreduceringen är ändå tydlig, såväl på flygplan som i olika andra sammanhang. Det här gör att du kan sänka volymen på musiken och ändå inte störas av omgivningens ljud.

Hörs bara sporadiskt

Klara brister har dock lurarna när det gäller telefonsamtal, så till den grad att de är mer eller mindre oanvändbara när du ska föra en dialog. För den jag pratar med försvinner min röst titt som tätt och det är bara sporadiska ord som når fram. Inte heller krävs mycket störande ljud i bakgrunden eller vind för att det här ska ske utan även i ostörda miljöer klagar de på att jag inte hörs. 

 • Fakta Samsung Galaxy Buds 2

  Mått: 17 x 20,9 x 21,1 mm (hörluren), 50 x 50,2 x 27,8 mm  (laddningsetuiet)

  Vikt: 5 gram (hörluren), 41,2 gram (laddningsetuiet)

  Sensorer: Accelerometer, gyro, närhetssensor, touch, VPU (röstsensor)

  Batteri: 61 mAh (hörluren), 472 mAh (laddningsetuiet)

  Anslutning: Bluetooth 5.2, USB-C

  Pris: 1590 kr

  Betyg:
  6/10

Tydlig brusreducering
Bra ljud för musik

Samtalsljudet
Touch lätt att komma åt av misstag