https://www.mobil.se/samsung-galaxy-note-10
567703
Produkttester
Framtidsmobil i mindre format

Test: Samsung Galaxy Note 10 - mindre ska locka fler

● BILDSPEL
För första gången släpper Samsung Note i två storlekar, men annars är det mesta sig likt. Samsungs Note-telefoner är fortfarande sprängfyllda med funktioner.

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
10/10
System & program
9/10
Användarupplevelse
9/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
92%

Skärmen
Prestanda
Pennan
Skrivstilstolkning

Ingen hörlursadapter

Nu handlar nästan allt om pennan. Det är i alla fall den som blir särskilt intressant nu när man tittar på Galaxy Note 10. För det här är en helt ny situation. När jag skriver det här har systermodellen till Note 10, S-serien just fått en uppdatering som ger de telefonerna mer eller mindre allt nytt som Note-serien introducerade när den kom i slutet av sommaren. Hit hör till exempel en egen videoredigeringsapp integrerad i fotogalleriappen, funktionen för AR-klotter så du kan skriva och fästa ditt klotter på motiv i den film du spelar in, bättre videostabilisering och fingerad oskarp bakgrund även i filmer och inte som tidigare bara i stillbilder. S-serien fick även det utökade stödet för Dex som gör att du kan ansluta telefonen till en dator (mac eller pc), och få upp telefonens innehåll anpassat för stor skärm på datorns skärm.

Jag ser fler användningsområden för det än som Dex fungerade förut. När jag testar först i S10 fungerar inte ÅÄÖ med datorns tangentbord, men när jag byter till Note 10 funkar allt. Det är dock lite ovant, eftersom skroll med musen inte fungerar med musens scrollhjul. Istället får jag ungefär som om datorn hade en pekskärm hålla in musens knapp och dra sidan uppåt för att kunna scrolla. Har man sina dokument lokalt lagrade i mobilen finns det kanske mening med att använda Dex, men med dokumenten sparade lätt åtkomligt i molnet är det enklare att redigera dokumentet där, direkt från datorn. 

Jag räknar också med att jag de gånger jag använder en publik dator eller för den delen vilken dator som helst på något större företag inte har behörigheten att varken installera den Dex-programvara som krävs, eller att ansluta min telefon via usb-kabel till den datorn.

Skärmstorlek som Note 2017 

Note 10 är ju speciell även för att det är första gången som Samsung släpper två Note-telefoner i olika storlek. Generellt har ju utvecklingen gjort telefonernas skärmar större och större samtidigt som kanterna runt blivit tunnare och tunnare. Tittar man bara på skärmstorlek så får vi gå tillbaka till Note 8 som släpptes för två år sedan, 2017, för att hitta en Note med lika stor skärm som den som sitter i Note 10 idag. Jämför man så ser man dock tydligt inte bara att skärmkvaliteten lyft ett antal steg utan även att Note 10 är betydligt mindre än Note 8, just eftersom kanterna runt skärmen krympt.

Toppenkameror

Sett till kamerorna är Note 10 liksom systermodellen, den snarlika men aningen större Note 10 Plus med och tampas i toppen. Det är Samsung, Huawei och Apple som dominerar i toppen när det gäller mobilfoto idag och med Note 10 och Note 10 Plus visar Samsung att man hänger med och kan utmana. Det som Note 10 har, men konkurrenterna saknar till exempel möjligheten att filma med effekt som ger oskarp bakgrund, inte bara i stillbilder längre alltså, och så tillför pennan också unika funktioner till kameraappen. Det handlar dels om möjligheten att rita i motivet, att fästa teckningar på människors ansikten i bilden eller var som helst i omgivningen. De här teckningarna behåller sin position och du kan alltså gå runt och filma dina tecknade tillägg i olika vinklar. Det är alltså funktionen Ar-klotter som jag nämnde inledningsvis.

Mer än bra anteckningar

Pennan är ju annars något som gör Note unik och har gjort det sedan starten. Den ger inte bara möjligheten att göra anteckningar utan du kan även styra delar av gränssnittet, få översättningar, förhandsvisningar och nu dessutom få dina anteckningar teckentolkade så du slipper renskriva på dator efteråt. Den missar en del, men det är ändå en bra hjälp på traven och det enda som krävs är att du själv korrläser texten efteråt och rättar felen.

Penna ja, hörlurskontakt i 3,5-millimetersformat, nej.

I årets Note-serie är pennan ännu mer fristående än tidigare och kan fungera som en fjärrkontroll till telefonen. Ställ upp telefonen en bit bort och använd pennan för att trycka av gruppbilden du själv vill vara med på, till exempel. Med hjälp av tryck och gester med pennan kan du även växla mellan foto och videoläge eller byta från bakre kamerorna till selfiekameran. Användbart, även om det kanske inte är en funktion man har nytta av sådär väldigt ofta. 

Med mera, med mera

I övrigt gör Samsung sin vana trogen allt för att fylla telefonen med funktioner. Det är ju förresten såväl Dex som AR-klotter-funktionen exempel på. Även det som varit tidigare års främsta nyheter från tidigare mobiler finns kvar. Det innebär att vi har AR-emoji där du kan skapa din egen avatar, vi har super slow motion i kameran med 960 bilder per sekund, trådlös och omvänd trådlös laddning och här finns Samsung Pay, Samsungs betaltjänst som gör att du kan betala med mobilen direkt i butik. Samsung Pay har visserligen förlorat möjligheten att betala i terminaler med läsare för magnetremsa, men är fortfarande unik genom att man har avtal med så många svenska banker. Det är alltså stor chans att du faktiskt kan använda tjänsten med din nuvarande bank eller kreditkortsutgivare.

Samsung paketerar alla dessa funktioner i sitt relativt nya gränssnitt One UI som vi tidigare hyllat, och som är föredömligt överskådligt. Tyvärr lanseras dock inte Note 10 med senaste versionen av Android utan det får vi istället vänta på till Samsung har en uppdatering klar. Alla funktioner, kameror och pennfinesser till trots är det skärmen som blir mitt bestående minne av Note 10. Där är Samsung mästare.

Å andra sidan

Elias Nordling: Är du intresserad av en mobil med pekpenna som inte är extrastor är Note 10 det givna och enda valet. Är det inte just den kombinationen du är ute efter finns dock inte mycket anledning att välja den. Inte för att det är något fel på Note 10, men den tillför inget till modellerna i S10-serien utöver just pennan.

Frågor och svar

Ska jag välja stora eller lilla Note 10?
Funktionsmässigt är det ingen större skillnad, men däremot är Plus-modellen utrustad med större skärm så klart och ett större batteri samt minneskortplats. När det gäller storleksskillnad så har Note 10 Plus en extra centimeter på längden. 

Behöver jag en penna?
Det är så klart en vanesak, men om man ska utgå från att Note-användarna är så trogna Note-serien som det påstås så är den vanebildande när man vant sig. Annars ger S10-serien i stort sett samma upplevelse som Note nu, minus penna då, efter den uppdatering de telefonerna fått. 

Ingen hörlurskontakt?
Nej, 3,5-millimeterskontakt har Samsung till slut tagit bort de också. De hörlurar som följer med ansluter du direkt till usb-c-kontakten i botten. 

Ett alternativ:

Billigare, äldre, större
Samsung är väldigt ensamma i genren och är det penna och de funktioner som följer med du är ute efter är helt enkelt Note valet för dig. Någon konkurrent finns i praktiken inte. Ett billigare alternativ är som alltid förra årets Note 9 och även den har många av de funktioner vi ser i Note 10 dock då med ett format mer likt Note 10 Plus.

Testbild

Kamerorna i Note 10 är riktigt bra och klarar de flesta situationer galant, även när de sätter kameran på prov.  

Skärmen
Prestanda
Pennan
Skrivstilstolkning

Ingen hörlursadapter