1
1
https://www.mobil.se/sony-xperia-1-mark-4
572069
Nyheter
falskt
Satsar på videostreaming

Lanserad nu: Nya Sony Xperia 1 IV – Här är den

● BILDSPEL
Sony har släppt sitt nya flaggskepp Xperia 1 Mark 4 och nu satsar de mer på video och streaming.

När Sony berättar om Xperia 1 IV säger de att det är världens första smartphone med äkta optisk zoom. Det här innebär att den har steglös zoom från 85-120 mm istället för som tidigare i föregångaren, två fasta zoomlägen och digital zoom däremellan. Xperia 1 IV ska även erbjuda slowmotion i 4K, ögonfokus och videoinspelning med utökat dynamiskt omfång.

Det är tydligt med Xperia IV att Sony fokuserar på innehållsskapare och fortsätter på den inslagna vägen, utan att titta särskilt mycket på vad konkurrenterna gör. Snabb och exakt autofokus utlovas på alla tre kameror, såväl zoom som vidvinkel och huvudkamera. Hur väl det stämmer får vi återkomma till när vi har kunnat testa telefonen i praktiken.

Inte som andra

Jämför vi Sonys mobil med andra tillverkares flaggskepp så sticker den ut framförallt genom att alla tre kameror är på 12 megapixel när många av konkurrenterna har betydligt mer, ibland uppåt tiofaldigt. Som tidigare håller Sony också fast vid att sätta selfiekameran i ramen ovanför skärmen istället för i ett kamerahål eller sensorpanel, vilket gör telefonen ovanligt långsmal, särskilt som skärmformatet redan är i långsmala 21:9. Den främre kameran är även den på 12 megapixel, men jämfört med Sonys förra flaggskepp så har sensorn bytts ut till en större, vilket ska möjliggöra bättre bilder i sämre ljus. 

Sony riktar tydligt in sig på professionella och semiprofessionella innehållsskapare och ett exempel på det är möjligheten att livestreama video direkt från telefonen. Det här gör du i appen Videography Pro och precis som tidigare erbjuder Sony tillbehör i form av en extern skärm och ett grepp så att det blir enklare att hantera och du kan använda bakre kamerorna men ändå se resultatet själv medan du filmar. Då kan du använda ögonautofokus samtidigt som du livestreamar.

Telefonen har fingeravtryckssensor i av/på-knappen och en särskild fysisk avtryckarknapp för kameran.

Några nyheter

Den här fjärde generationens Xperia 1 har många likheter med föregångarna, men det finns fler nyheter och en sådan är appen Music Pro. Den ska göra din telefonen till en musikstudio i miniatyr och genom att det du spelar in skickas till molnet och bearbetas. Kvaliteten förbättras och bakgrundsljud elimineras på ett sätt som Sony hävdar ska påminna om en studioinspelning med en riktig kondensatormick. 

Utöver att låta dig skapa eget innehåll ska Xperia 1 IV så klart även fungera bra för att konsumera innehåll andra skapat. Skärmen är en OLED 4K-skärm med 120 hertz uppdatering. Sony utnyttjar detta bland annat genom att enbart i Xperia 1 IV erbjuda tjänsten Bravia Core där du ska kunna se klassiska filmer från Sony Pictures liksom flera av de senast släppta storfilmerna i 4K. 

Selfiekameran sitter i ramen ovanför 4K-skärmen i långsmala 21:9-formatet.

Sett till prestanda så drivs telefonen av Qualcomms senaste och vassaste systemchipp Snapdragon 8 Gen 1, som de flesta av flaggskeppen med Android. När det gäller systemuppdateringar så lovar Sony två års uppdateringar av Android och tre års säkerhetsuppdateringar, vilket är sämre än flera av konkurrenterna.

Sony Xperia 1 IV finns nu till förbokning och kommer ut i butik i mitten av juni. Den finns i färgerna svart, vit och lila. Priset för telefonen med 12 GB arbetsminne och 256 GB lagring är 14 000 kronor.