https://www.mobil.se/tester/d-link-930l-och-mydlink-lite-i-test
478238
Tester
Vakta hemmet med mobilen

D-link 930L och Mydlink Lite i test

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/imported/642168.jpg?itok=AYWrpSFm', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/imported/642168.jpg?itok=bHH5sMXL', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/imported/642168.jpg', w: 1000, h: 555, title: ' ' },]
Med tanke på hur central mobiltelefonen har blivit i våra liv känns det underligt att det inte finns fler smidiga lösningar för att övervaka hemmet via mobilen – för det är just vad den här är, en kopiöst smidig lösning för hemövervakning.

När jag öppnar lådan med D-links ip-kamera-lösning förvånas jag över hur få objekt det ligger i och jag tänker att nu kommer det antingen gå supersmidigt att installera systemet, eller så kommer det krångla rejält. Men det går fort, jag tror det tog mig runt två minuter, sedan var allt inkopplat och redo att användas.

I paketet ligger en kamera, en ethernetkabel, en cd-skiva och en strömkabel. Jag stoppar skivan i datorn och ombeds skapa ett My D-link-konto, därefter kopplar jag upp kameran på hemmanätverket genom att klicka på wps-knappen på den och på wps-knappen på routern (har du ingen sådan måste du koppla kameran till datorn först) och kameran blinkar grönt för att signalera att allt är igång och fungerar. Slutligen laddar jag ner applikationen till min mobiltelefon.

Jag valde att koppla upp kameran trådlöst eftersom den har stöd för 802.11n (den snabbaste trådlösa standarden just nu) – och ihop med min router som har stöd för samma standard rullar det på felfritt under hela den månad jag testar uppsättningen både när jag kör mobil-appen över hemmanätverkets uppkoppling och när jag kör den över 3g.

Applikationen finns till både Android-mobiler och till Iphone och Ipad, och den ser i stort sett likadan ut oavsett vilken modell du har. När du startar appen möts du av en välkomstskärm där du loggar in på ditt konto, därefter kan du välja den kamera du vill se realtidsvideo från och därefter ser du samma sak som kameran ser. I det här sista läget finns det dels möjlighet att klicka upp videon i fullskärmsläge och dels möjlighet att ta stillbilder på det du ser. Det hade varit extra bra om stillbilderna sparades direkt på minneskortet, men det går tyvärr inte.

Mörkret skymmer

Övervakningen fungerar i stort sett felfritt under dagtid och jag är mycket nöjd med hela lösningen. Men så fort det börjar skymma ute så blir sikten snabbt riktigt dålig. Vill du kunna se något gör du således bäst i att behålla lamporna tända när du går hemifrån.

En annan sak som snabbt upptäcks i mörkret är det frenetiska blinkandet då kameran används. Så fort du loggar in i mobil-appen sätter den lilla led-lampan igång ett snabbt blinkande ljus som är riktat rakt mot den som befinner sig i blickfånget. Det är inget störande ljus om du vet om det. Men har du tänkt använda systemet som ett enklare slags övervakningslösning kommer tjuven förmodligen snappa upp att något är skumt med den där blinkande mojängen.

D-link berättar även glatt om att kamerorna klarar av att plocka upp och leverera ljudet från sin miljö. Men när vi försöker få igång den här funktionen i mobil-applikationen går det inte. Det visar sig att just ljud-stödet bara finns till datorn, inte till appen. Det känns lite tråkigt, ska det vara video bör det ju även vara ljud till.

Något som jag däremot är riktigt nöjd med är rörelsedetektorn. Jag loggar in i det avancerade inställningsgränssnittet i webbläsaren och aktiverar rörelsedetektorn samt markerar hur stor del av kamerans blickfång som ska bevakas, därefter ställer jag in min e-postadress. Sedan får jag mejl så fort någon rört sig i det berörda området.

Kamerornas prissättning

Lösningen vi testat är kanske inte paketet du ska investera i om du är ute efter en komplett övervakningslösning för hela hemme. En tusenlapp per rum blir snabbt en större summa pengar, och då vill man ju kunna övervaka dygnet runt. D-link har dock en kamera som kostar ett par hundralappar mer (DCS-932L) och den ska vara byggd för att klara just övervakning i mörka rum, men den har vi inte haft möjlighet att testa.

Är du däremot ute efter en riktigt användarvänlig lösning för att enkelt kunna kolla till husdjuren hemma, spädbarnet i sovrummet eller liknande kommer du inte bli besviken. Tusenlappen för kameran och den tillhörande gratisappen är för det ändamålet en oslagbar kombination.

Betyg: 8/10

+

Superenkel att installera

Användarvänlig lösning rakt igenom

Funktionsrik

-

Inget ljud i mobil-appen

930L ser dåligt i mörker

Ämnen

Mydlink Lite

Vad: Tjänst/applikation för att hålla koll på hemmet via mobilen eller surfplattan

Pris: Gratis men du måste köpa till en ip-kamera

Kompatibilitet applikation: Android, Iphone, Ipad, Ipod Touch

Kompatibilitet kamera: DCS-930L, DCS-932L, DCS-1100L, DCS-1130L, DCS-5230L

DCS-930L

Vad: Ip-kamera

Pris: 900 kronor

Sensor: 1/5” VGA CMOS Sensor

Minimum ljusstyrka: 1 lux @ F2.8

Brännvidd: 2P, 5.01mm, F2.8

Zoom: 4x digital zoom

Anslutning: 10/100Base-TX Ethernet port, Wlan 802.11b/g/n med WEP/WPA/WPA2

Stöd för Wi-Fi Protected Setup (WPS): Ja

Ljud: Inbyggd mikrofon

Rörelsedetektor: Ja

E-postvarning: Ja