Mer för mindre

Jämförande test: Bästa mobilerna under 4000 kr

Fotoexempel från kameran i Huawei Mate 10 Lite.
Fotoexempel från kameran i Honor 9.
Fotoexempel från kameran i Apple Iphone SE.
Fotoexempel från kameran i Motorola Moto X4.
Fotoexempel från kameran i Nokia 6.
Fotoexempel från kameran i Samsung Galaxy A5 (2017).
Fotoexempel från kameran i Sony Xperia XA2.

Med en prislapp på under 4000 kronor kommer du långt. Vi jämför mobilerna som kostar under hälften av vad dagens flaggskepp betingar och ser vad du faktiskt får för pengarna.

Publicerad Uppdaterad

I dagens läge skapas luckor på mobilmarknaden där mobiltelefoner som är särskilt prisvärda tar plats. När vi tittar på telefoner med prislapp ungefär mellan tre och fyra tusen kronor, som vi siktar in oss på i det här jämförande testet hittar vi fina möjligheter till klipp. En möjlighet att göra en riktigt bra affär alltså, för när jag packar upp mobilerna i det här testet, en efter en, är det inte mycket som avslöjar brister. Tvärtom blir jag gång på gång imponerad. Det handlar inte bara om rent fysiskt utförande med stora skärmar, rena glas- och metallytor utan även när man tittar på hur telefonerna faktiskt presterar. Mobiltillverkarna låter allt fler av funktionerna från de verkligt dyra mobilerna sippra ner även i den här prisklassen, vilket gör att även det som idag får betraktas som prestigefunktioner går att finna i dessa mobiler med prislappar under hälften av vad toppmodellerna i butikshyllorna kostar.

Apple Iphone SE

Kanske är det ett tecken på takten i dagens mobilutveckling, men Iphone SE är en riktigt intressant telefon oavsett. Apple har aldrig varit kända för att göra billiga produkter, men Iphone SE är i alla fall något av ett undantag. Den går att hitta för ungefär 3000 kronor med 32 GB lagringsutrymme vilket gör den till den absolut mest tillgängliga Iphone-modellen och trots det har den det mesta man kan önska, inklusive skrytfunktioner som Apple Pay, senaste operativsystemet Ios 11 med allt vad det innebär, apputbudet, Apples alla tjänster och på köpet får man även ett smidigt format, något som ju blir allt mer ovanligt bland dagens toppmodeller med stora skärmar.

Redan när Iphone SE lanserades för idag ganska exakt två år var den en telefon i en då fyra år gammal kostym. Det är helt enkelt ingen som kommer missta din Iphone SE för en splitterny telefon, men det betyder faktiskt inte att innanmätet eller funktionerna den erbjuder är daterade eller ens särskilt begränsade.

Den främsta fördelen med Iphone SE är allt det som kommer med Apples samtliga Iphone-modeller. Apputbudet är givetvis en styrka liksom de utvecklade funktionerna för backup i molnet, Imessage, videosamtal via Facetime, fingeravtryckssensorn, den röststyrda assistenten Siri och så vidare. Apple har helt enkelt byggt upp en samling funktioner och tjänster som i Iphone SE blir tillgängliga även i den här prisgruppen. Jag ska inte påstå att Iphone SE och den idag nästan fyra gånger dyrare Iphone X är likvärdiga, men det finns onekligen stora likheter i vardagligt användande.

När jag startar upp Iphone SE har den senaste versionen av operativsystemet och det enda jag behöver göra för att ställa in alt är att placera min gamla Iphone bredvid så sköts allt mer eller mindre automatiskt. När det är klart och jag har alla min appar, bilder, och inställningar överförda påminner telefonen om att jag kan ställa in Apple Pay. Iphone SE känns helt enkelt modern och aktuell trots att den lanserades för två år sedan. Saker som trådlös laddning, skydd mot vatten och stor skärm blir vi visserligen utan, men det känns också som de mest påtagliga sakerna. Viktigare än att jämföra med de verkligt dyra flaggskeppstelefonerna är så klart att se på vad Iphone SE erbjuder i förhållande till konkurrerande telefoner i samma prisklass. 

Skärmen är med dagens mått mätt och även i den här prisklassen både liten och lågupplöst. Visst kan man hävda att litet format är bra för den som föredrar det och Iphone SE är testets helt klart minsta telefon till yttermått sett,men det innebär ju också att bilder, film och annat inte visas lika stort och att till exempel tangentbord kan bli lite väl litet att pricka rätt på.

Kameran i Iphone SE är densamma som den idag ett par år gamla Iphone 6S och det innebär att den klarar sig ganska bra i jämförelse med testmotståndarna här. Själva kameraappen har en hel del olika inställningar och motivlägen, som slowmotion, panorama och timelapse och bilderna blir bra även om kameran inte utmärker sig positivt i till exempel mörker. 

Den främsta fördelen med Iphone SE är att den fungerar med så många av de tjänster Apple utvecklat även för senare, dyrare Iphone, som Apple Pay, appar, backuptjänster, Imessage och så vidare. Med Iphone SE blir det mesta Iphone erbjuder tillgängligt för betydligt fler.

Plus: Bra tjänsteutbud, Siri, appar

Minus: Liten lågupplöst skärm

Samsung Galaxy A5 (2017)

Liksom nyss avhandlade Iphone har Samsung Galaxy A5 2017 som namnet antyder funnits till försäljning en tid, men är liksom Iphone SE fortfarande aktuell och har inte fått någon efterföljare. A-serien där A5 ingår har visserligen fått tillskott i form av Galaxy A8 2018, men den är betydligt dyrare än denna telefon.

Trots att telefonen alltså har ett helt år på nacken så kan den fortfarande konkurrera med betydligt färskare telefoner. Sedan A5 lanserades våren 2017 har den uppdaterats till Android 7.0 och en uppdatering vidare till Android 8.0 står troligen för dörren. I sitt nuvarande utförande har Galaxy A5 Samsung något mera avskalade gränssnitt och bland funktionerna hittar vi till exempel betaltjänsten Samsung Pay som gör att du kan använda telefonen som betalkort i butiker, vi hittar molnsynkning med Samsung Cloud och det finns något som kallas Hemlig Mapp som du kan använda för att avskärma känsliga bilder, appar och annat från obehöriga.

Galaxy A5 har även funktionen som kallas Always on Display som innebär att telefonen även i viloläget ständigt kan visa tid, datum, kalender och appaviseringar i ett svartvitt läge och utan att du behöver trycka igång hela skärmen. Tanken, förutom att det här är smidigt och gör att du kan slänga ett öga på telefonen för att se vad som hänt, är även att det ska spara batteri. Färgåtergivningen och detaljrikedomen i skärmen är för övrigt utmärkt oavsett om du ser på bilder eller läser text.  Just för vilsam läsning finns funktionen med blåljusfilter som du kan schemalägga för att få en varmare färgton i skärmen kvällstid. Det är inte Samsung ensamma om, till exempel Iphone SE, Honor och Huawei har liknande funktioner.

Ensamma är däremot Samsung om att ha vattenskyddat sin telefon. Tack vare skyddet enligt standarden IP68 kan du både ta med din telefon ut i regnet och doppa den under ytan utan att behöva vara orolig för funktionen. 

Skärmen i Galaxy A5 är bra och har förutom den Always on Display-funktion jag redan nämnt in färgåtergivning och bra detaljrikedom även om upplösningen inte är lika bra som i Samsungs flaggskeppsmodeller. Lite samma sak gäller kameran, för Samsung har nästan prenumererat på utmärkelser den senaste tiden, varje gång vi jämfört just mobilkameror. A5 imponerar dock inte på samma sätt och även om resultaten blir bra så får den se sig besegrad av konkurrenterna, även i mörker där Samsung annars brukar vara närmast oslagbara i detaljrikedom.

Plus: Skärmen, kameran, vattentålig

Minus: Aningen anonymt utseende

Sony Xperia XA2

Sonys bidrag till testet är den absolut färskaste deltagaren och den släpptes till försäljning bara dagarna innan vi började testa. Att telefonen är så ny märks till exempel på att skärmen går långt ut i kanterna på sidan, men vi har fortfarande “döda” ytor ovan- och nedanför skärmen, ytor som Sony hade kunnat krympa ytterligare. Samtidigt har fingeravtrycksläsaren fått förpassas till baksidan istället för i av- och på-knappen där vi är vana att hitta den i Sony-mobiler. Placeringen är i alla fall bra och sensorn är enkel att hitta utan att du behöver titta på baksidan.

När jag håller telefonen i handen tycker jag att den ligger bra, men det första intrycket är att telefonen är väldigt bullig, inte alls så kantig som Sony-mobiler varit tidigare. Inledningsvis tänker jag nästan att batteriet har svullnat upp och tryckt ut fram- och baksida, men så är det givetvis inte. Telefonen ska se ut och kännas så här och det ger den både karaktär och som sagt ett ergonomiskt format som är angenämt att hålla i. Formgivningen känns mer modern än tidigare och lyckas samtidigt kombinera en påkostad känsla med god funktion.

Sony är förmodligen den tillverkare som utåt pratat minst om trendbegreppet AI, men hör ändå till de som tydligast visar på fördelarna när smarta mobiler blir ännu smartare. I kameran har de länge haft intelligent motivigenkänning som identifierar vad som finns i bild och anpassar inställningarna till det, oavsett om det handlar om närbild, mat, sport eller till exempel motljus. Dessutom finns den del funktioner som upplyser dig om funktioner baserat på ditt användarmönster och vi känner oss ompysslade när vi kör igång telefonen för första gången för det finns bra funktioner som låter dig föra över information från din gamla telefon.  

Samtidigt får jag från den förinstallerade mjukvaran en rad olika appaviseringar som jag inte bett om, något som kan vara direkt störande. Jag gör det i efterhand tydliga misstaget att aktivera antivirusprogrammet AVG Protection som även om den säkert har positiva egenskaper också framförallt märkbart hela tiden avbryter mig i det jag gör och inte minst ständigt försöker övertyga mig om att köpa ett abonnemang för att få ännu bättre skydd. Efter lite trix lyckas jag i alla fall oskadliggöra antivirusskyddet och slipper bli störd.

Kameran i Xperia XA2 ärver en del egenskaper från Sonys flaggskeppsmodeller och hit hör till exempel slowmotionläget, även om det inte är lika extremt som i de dyrare telefonerna. Kameraappen i sig känner man också igen och det är bra för den ger fin överblick, och gör det lätt att hitta funktioner utan att gränssnittet känns överbelamrat. Bilderna blir bra och framförallt imponerar färgåtergivning och mörkerprestanda, dock med undantag för selfies där färgåtergivningen tvärtom blir riktigt dålig, framförallt när det är lite mörkt.

Plus: Smart mjukvara, skärm ut i kanten

Minus: Selfiekameran, störande reklamappar

Huawei Mate 10 Lite

Det här är förmodligen den telefon i testet som känns mest modern. Det gör den för att den följer den senaste designtrenden samtidigt som den är innovativ på flera punkter. Idag är det som du kanske vet stor skärm och tunna kanter runt om som gäller och den här trenden från flaggskeppsmodellerna har Huawei tagit fasta på i Huawei Mate 10 Pro. Det här är lillebror till bolagets flaggskepp Mate 10 Pro även om telefonerna i sig inte har jättemycket gemensamt. I mate 10 Lite som vi testar här får vi hur som helst en stor skärm som sig bör idag i formatet med sidoförhållandena 18 till 9. Det är alltså en långsmal skärm, vilket gör att telefonen kan bli tillräckligt smal för att gå att greppa bra samtidigt som vi får mycket skärmyta.

För att appar ska kunna utnyttja hela den långsmala skärmen måste de anpassas. Det är inget unikt för den här telefonen utan gäller alla med den nya typen av långsmal skärm. När jag startar en ny app i Hauwei Mate 10 Pro visas därför ofta en död yta i botten med en fråga om jag vill utnyttja hela skärmen. Väljer jag att göra det så startar appen om i helskärmsläge och det fungerar för det mesta. Skulle appen inte visas korrekt i helskärmsvisningen kan man ställa in app för app inställningsmenyn hur skärmytan ska användas. Idag reagerar jag på att inte ens alla Huaweis egna appar är anpassade från början för helskärmsläget, men det här lär bli ett allt mindre problem i takt med att appar uppdateras och att långsmala skärmar blir allt vanligare i Androidvärlden. Jag får i alla fall inga problem med de appar som jag väljer att köra i helskärmsläge. Ser vi till skärmen i sig är den testets största. Bara Nokia 6 kan mäta sig och jag tycker även färgåtergivning och detaljrikedomen i Mate 10 Lite-skärmen håller hög klass.

Stor skärm är något som Huawei Mate 10 Lite har gemensamt med ännu större systermodellen men där den större profilerar sig med ett systemchipp med särskild funktion för artificiell intelligens sticker Mate 10 Lite istället ut på andra sätt. Det tydligaste är att telefonen har dubbla kameror både bak och fram. När vi jämför bilderna från Huawei-kamerorna med konkurrenterna är dock inte skillnaden överväldigande. De två linserna används inte för att skapa optisk zoom eller så, utan nyttjas för den typ av pålagd oskärpa som blivit så populär i mobiler idag. Just den här oskärpeeffekten fungerar rätt bra, men det betyder ju inte att bilder i alla andra sammanhang när det gäller till exempel detaljrikedom, färgåtergivning och mörkerprestanda blir bra för det. Kameraappen ger i alla fall bra förutsättningar för att göra inställningar och presenterar informationen på ett överskådligt sätt.

Plus: Stor skärm, riktig fotolampa för selfies

Minus: Anonym design, få unika funkitoner

Honor 9

Eftersom Honor är ett systervarumärke till Huawei finner vi många likheter mellan denna telefon och den föregående. Honor har fått ett positivt mottagande och just i den här prisklassen har märket blivit en verklig kraft att räkna med. Faktum är att testet av föregångaren till denna telefon var ett av de mest lästa på Mobils hemsida under förra året, mer populär än många av det årets flaggskepp. Tanken med Honor tycks vara att erbjuda bra prestanda och teknik till ett lite lägre pris och varje ny telefon har tagit några ytterligare steg i den riktningen.

Honor 9 har bidragit med framsteg till priskategorin bland annat genom sin  design och påkostade materialval, men även med kameran som har dubbla linser och erbjuder zoom, vilket tydligt bidrar med ett mervärde och ger dig större möjligheter att ta bra bilder.

Honor 9 har idag ett par månader på nacken sedan den lanserades sommaren 2017, men den har trots det en hel del gemensamt med Huawei Mate 10 Lite som nyss gjort entré. Gränssnittet i Honor 9 är det som kallas EMUI 8.0 och det är Huaweis anpassning av Android som innebär att alla appar du installeras hamnar direkt på en av startskärmarna och inte i en separat applåda.

Honor 9 har vidare en funktion som kallas tvillingapp, vilket innebär att du kan skapa kopior av appar som inte stödjer separata inloggningar. På det sättet kan du till exempel ha två olika versioner av Whatsapp, var och en kopplad till ett av de simkort du har i telefonen. För ja, Honor 9 är även utrustad med dubbla simkortplatser.

I många hänseenden är Honor 9 något som kan anses vara en toppmodell, men till lägre pris. Nu har telefonen som sagt ett par månader på nacken, men när den kom var den snarlik Huaweis dåvarande toppmodell P10.

Liksom systermodellen från koncernkollegan Huawei har Honor 9 en både bra och så klart snarlik kameraapp som ger bra översikt, även om det här alltså saknas dubbla kameror även på framsidan. Dubbelkamerorna på baksidan ger möjlighet till effekt med oskarp bakgrund och i selfiekameran har vi ett porträttläge. jag tycker dessutom den kameran är ovanligt bra på att fokusera på ansiktet, så att det säkert blir skarpt. Det är långt ifrån självklart märker man när man jämför med andra mobiler i testet.

Plus: Påkostad design, optisk zoom i kameran

Minus: Få extrafunktioner

Nokia 6

Är det senaste Android du vill ha så behöver du inte bli besviken. Om det är något HMD Global som gör Nokiamobilerna numera varit tydliga med så är det att här får du uppdateringar till senaste Android-versionerna snabbt. Vi ska så klart gå igenom vad du mer får, men just Androiduppdateringarna är det som är tydligast. Faktum är att jag under det första dygnet med Nokia 6 får återkommande uppdateringar innan telefonen slutligen efter ett dygn signalerar att det inte finns några fler uppdateringar tillgängliga. Då har telefonen stannat på 7.1.2 men dagen efter drar cirkusen igång igen och telefonen får den efterlängtade senaste versionen av Android som heter 8.0 Oreo. Uppdateringarna som Nokia är så flitiga med inkluderar både de återkommande säkerhetsuppdateringar som Google släpper och de nya funktioner som finns i nya Android. I fallet med Oreo gäller det till exempel möjligheten att visa filmklipp så att de flyter över andra appfönster och möjliggör att man kan jobba med annat samtidigt som man följer vad som händer i filmen. Efter alla uppdateringar fungerar mycket riktigt detta i Nokia 6. Jag testar att klicka upp ett filmklipp från webbläsaren Chrome i helskärm, klickar sedan på hemknappen och får filmen flytande i ett litet eget fönster över hemskärmen. Sedan kan jag starta valfri app och ha filmen kvar i ett lager över. Kommer filmen i vägen för något jag vill se kan jag dra den till ett annat hörn. Låter det som något du verkligen vill ha? Då är det en telefon med Oreo du ska titta efter. I vårt test är det i dagsläget bara Nokia 6, Moto X4 och Sony Xperia XA2 som uppdaterats till Android 8.0 Oreo. 

Utöver nyheterna som Google levererar i sina uppdateringar kan en systemuppdatering även inkludera nyheter från telefontillverkaren som då passar på att uppdatera och utöka de unika funktioner som de erbjuder. I Nokia-telefonen är det dock ont om sådant, för här gör man en poäng av att ändra och lägga till så lite som möjligt. Kameraappen är Nokiaspecifik men i övrigt är det egentligen bara en app för supportärenden som märks utöver Googles standardappar. Det här är givetvis en förklaring till att Nokia 6 är snabbt ute med systemuppdatering, men också en orsak till att telefonen har svårt att utmärka sig i konkurrensen.

Är du bekant med Nokias äldre telefoner från förr ska du ha klart för dig att det inte finns många likheter. Numera är HMD Global det bolag som tillverkar Nokia-mobilerna och de gör det genom att köpa licens att använda varumärket av Nokia. Visst försöker HMD Global profilera sig inom främst foto och design, men i praktiken återstår inte mycket mer av Nokia-arvet än just namnet. Formgivningen när det gäller Nokia 6 hör i jämförelse med de övriga telefonerna i testat till de mera sparsmakade. Baksidan är i aluminium och runt telefonen finns en ganska skarp, för att inte säga vass kant. Det är helt enkelt inte en formgivning som sticker ut eller får en att tro att telefonen kostar mer än den faktiskt gör.

Rent tekniskt skiljer sig Nokia 6 från de flesta konkurrenterna i det här testet genom att den har en lite klenare processor och jag tycker att det märks. Till telefonens försvar ska vi säga att den även är testets klart billigaste telefon men när jag använder telefonen i vardagen resulterar även enklare uppgifter som att starta kameran, att låsa upp skärmlåset eller växla mellan appar i längre väntetider än jag får stå ut med hos konkurrenterna. Nokia har siktat in sig på det lägre prissegmentet och vill du ha mer prestanda från Nokia är det Nokia 8 som gäller, då med ett pris som är alldeles för högt för att platsa i det här testet.

Plus: Stor skärm, uppdaterat Android, billig

Minus: Dålig kameraapp, klen prestanda

Motorola Moto X4

Klassiska Motorola som numera ägs och sköts i sin helhet av kinesiska Lenovo  har varit framgångsrika när de skapat sig en nisch på dagens mobilmarknad. I praktiken har de två olika ben. Flaggskeppsmobilerna är extremt tunna och har den unika funktionen att man kan haka på tillbehör i form av allt från projektor till kamera, högtalare eller fotoskrivare via specialmagneter på telefonernas baksida. Unikt så det förslår. Ingen annan erbjuder något liknande. Hur framgångsrik strategin verkligen varit och hur många tillbehör folk köper är svårt att säga säkert, men som krydda har man även en okrossbar skärm i sin senaste Moto Z2 Force. Den Motorola vi testar här hör inte till flaggskeppsbenet, vilket gör att den istället sällar sig till Motorolas strategi för de lite billigare telefonerna. Det är en mycket prisvärd telefon med relativt ren Android-version, bra prestanda samt snabba uppdateringar. När vi testat telefoner de senaste åren så har Motorola med få undantag visat sig vara det bästa valet när det gäller att få bästa upplevelse till lägsta pris.

Motorolas tidigare telefoner i den här klassen har knappast varit några smycken, vackra att se på, men Moto X4 tar en ny riktning, för här gör glasbaksidan att färgerna skiftar i olika nyanser på ett sätt som faktiskt gör den förvillande lik testkollegan Honor 9. Inget ont sagt om någon av dessa modeler på grund av detta dock.

Motorola utgår liksom Nokia 6 från en väldigt ren version av Android, men sedan skiljer sig Motorolas approach. Moto X4 har flera unika funktioner som får den att sticka ut i mängden. Motorola utgår från Androidsgrundfunktioner, men jag tycker att de sedan istället för att ändra på saker vidareutvecklar och förfinar det som redan finns. Det resulterar i en rad smarta förslag och funktioner som har tydliga släktskap med Googles eget Google Now. Samlade i appen Moto vägleds du till röststyrningen, funktioner för att styra kameran med hjälp av rörelser och den användbara förhandsvisningen som skärmen klarar av även i batterisparande viloläge. Du kan till exempel tända ficklampan genom att “hugga” med telefonen i luften. Starta kameran genom att vrida telefonen snabbt fram och tillbaka eller vifta med handen över telefonen för att få en förhandsvisning av tid, datum, inkomna appaviseringar och annat. Allt detta alltså utan att du behöver trycka igång och låsa upp telefonens skärmlås. Det känns kort och gott som funktioner man faktiskt har nytta av i vardagen.

Motorola lägger i Moto X4 överraskande nog även med en hel del förinstallerade appar. Motorolas telefoner brukar som sagt vara fria från onödiga tillägg, men här finns ett par appar från Microsoft, säkert en del av ett avtal där mjukvarujätten i någon form betalar Moto för besväret. Bland apparna finns sociala businessnätverket Linkedin samt utmärkta mejlprogrammet Outlook, båda Microsoftägda så klart. Använder du dessa tjänster är det bara att klicka igång, är du inte intresserad kan du låta apparna vara. Jag tycker ibland olägenheten av förinstallerade appar överdrivs och här handlar det om appar som inte stör dig nämnvärt. Telefonens fördelar väger med råge upp de få nackdelarna.

Motorolas extrafunktioner gör förutom att de känns användbara även att man känner sig ompysslad. Under min inledande tid med telefonen får jag då och då påminnelser och tips om hur jag kan optimera mitt användande. Hittar du inte de förenklande vardagsfunktionerna på egen hand får du alltså hjälp utan att det för den skull känns irriterande eller påträngande. Att funktionerna på riktigt har potential att göra användandet enklare bidrar så klart till upplevelsen.

Plus: Moto-appen, smarta funktioner, riktig fotolampa för selfies

Minus: En del förinstallerade tredjepartsappar

Betygskategorierna:

Format och kvalitet

Man ska kanske inte förvänta sig några överdåd här, men vi har ändå stor spridning bland våra testtelefoner i den här kategorin. Dels skiljer sig materialvalen från trist, men funktionell plast till mer påkostad glas i flera lager och tålig metall. En tydlig trend i mobilvärlden som helhet är stora skärmar med tunna kanter runt om för att telefonen trots stor skärm ska få hanterbart format. Den trenden har gjort små intåg i denna lite lägre prisklass än så länge.  

Vinnare: Huawei Mate 10 Lite och Sony Xperia XA2 

Funktioner och mjukvara

Inom mjukvara och funktioner har tillverkarna störst möjligheter att låta egenskaper från de dyrare telefonerna sippra ner även till dessa som är lite billigare än flaggskeppen. Det är framförallt tydligt hos Samsung A5 och Iphone SE som till exempel båda har respektive tillverkares betaltjänst som låter dig betala med telefonen som ett kreditkort i butik.

Vinnare: Apple Iphone SE och Samsung Galaxy A5 (2017)

Skärm

Ska man isolera några egenskaper som påverkar det dagliga intrycket av en telefon mest så är det säkerligen skärmen och prestandan. Skärmen är ju fönstret till det mesta du använder telefonen till och prestandan är ju viktig för att det möjliggör problemfritt användande utan irriterande problem elelr fördröjningar. Särskilt när man ser bortom de dyra flaggskepen vill man ju säkerställa att funktionen trots det är vad man har rätt att förvänta sig. I vårt test utmärker sig Nokia 6 negativt med klen prestanda medan främst Samsung Galaxy A5 briljerar med sin Always on Display och Huawei Mate 10 Lite imponerar genom att vara den enda telefonen med stor skärm i 18:9-format.

Vinnare: Huawei Mate 10 Lite och Samsung Galaxy A5 (2017)

 

Kamera

I en direkt jämförelse med dyra Samsung Note 8 som vann vårt senaste jämförande kameratest är det tydligt att alla de här telefonerna presterar sämre, framförallt när det är lite mörkt. Sony gör dock samlat det bästa intrycket med en bra app och riktigt fin färgåtergivning, dock med undantag för selfiebilderna som inte alls håller lika hög klass.

Vinnare: Sony Xperia XA2

Användarupplevelse

När sex av sju mobiler i detta test är Android-enheter och hårdvaran under ksalet i egentligen samtliga telefoner är snarlika krävs det att tillverkarna anstränger sig för att sticka ut. En del tillverkare gör det genom att erbjuda så lite extra som möjligt men just därför snabba Android-uppdateringar, medan andra anstränger sig mer än så.

Vinnare: Motorola Moto X4, Samsung Galaxy A5 (2017) och Sony Xperia XA2

Vinnare: Sony Xperia XA2 och Samsung Galaxy A5 (2017)

Sony Xperia XA2 imponerar framförallt med smarta mjukvarufunktioner, riktigt bra kamera och skärm långt ut mot kanterna. Den vinner tillsammans med Samsung Galaxy A5 (2017) som trots att den har ett år på nacken fortfarande kan hävda sig med ett brett tjänsteutbud, fin skärm och vattentålighet vilket tar även den till testets förstaplats.

I testet: Bästa mobilerna under 4000 kronor

Apple Iphone SE

En Iphone i litet format med de flesta funktioner.

Honor 9

Påkostad känsla och optisk zoom i kameran.

Huawei Mate 10 Lite

Stor skärm samt dubbelkamera både fram och bak. 

Motorola Moto X4

Lyxig känsla, två simkortplatser och dubbla kameror. 

Nokia 6

Stor skärm och utlovade snabba uppdateringar av Android. 

Samsung Galaxy A5 (2017)

Funktionsfylld som är modern trots ett år på nacken. 

Sony Xperia XA2

Liten och kompakt med förhållandevis stor skärm och bra kamera.