Bäst när det gäller

Jämförande test: Batteritid

Vilken mobil har egentligen bäst batteritid? Vi har gått på djupet med frågan och jämför nio toppmodeller. Samtidigt svarar vi på vilken av dem som räcker längst när du spelar Pokemon Go.

Publicerad:

23 sep 2016 - 09:44

Uppdaterad:

23 sep 2016 - 12:15

Alla mobiltillverkare brukar lämna uppgifter om hur bra batteritiden är för deras mobiler, och de flesta känner väl igen sig i att de siffrorna är något att drömma om, men inget man ser i verkligheten.

Tillverkarna far säkert inte med osanning i sina siffror, men en smartphone är en multifunktionsenhet som har väldigt mycket för sig i bakgrunden. Skillnaden mellan att spela upp video i flygläge utan några installerade appar kan vara avsevärd jämfört med normalt användande.

Dessutom finns det ju inget sådant som normalt användande, alla har olika sätt att använda sin mobil, och det påverkar batteritiden, liksom om man har dålig täckning där man bor och i vilken utsträckning mobilen i sig orsakar detta genom att ha dålig mottagning. En mobil med kraftfull processor kanske inte behöver jobba lika hårt med en uppgift och drar då mindre ström, men vid full belastning drar den desto mera.

Det är därför en riktig utmaning att jämföra batteritiden för mobiltelefoner men samtidigt, om man utsätter ett antal mobiler för samma uppgifter under likadana omständigheter och mäter skillnaderna, borde det ändå ge mer allmängiltiga svar om hur mobilerna klarar sig under olika förhållanden. Det visade sig också vara tidskrävande, och varje telefon har genomgått mer än 100 timmars testning.

Vi har försökt göra testgrenarna så realistiska som möjligt och analysera vad som påverkar de olika testmomenten så att vi får likartade resultat. Vi har också gett mobilerna liknande konfiguration med bakgrundstjänster. Alla mobilerna har sålunda haft Facebook, Messenger, Instagram, Evernote, mejl med pushnedladdning samt molnlagring i form av både Dropbox och (beroende på system) Google Drive/Icloud/Onedrive aktiva.

Hur snabbt du kan få liv i mobilen igen är ju också en faktor i batteritiden, och vi har därför även mätt laddningstiden på mobilerna. Låt oss titta närmare på var och en av telefonerna i testet och börja med Iphone och dess batteritid.

Apple Iphone 6S

Apple går sin egen väg. Jämfört med de andra telefonerna i testet har Iphone 6S på pappret en patetisk svag processor, ändå levererar man resultat i topp eller nära toppen i prestandatest efter prestandatest, och ingen har någonsin anklagat en ny Iphone för att vara seg.

Hemligheten är bland annat ett system som håller hårt i vad som får pågå i bakgrunden, vilket som bieffekt borde få en riktigt bra batterikapacitet. Detta är dock ingenting man bjuder användaren på, i stället har man sparat in på batterikapaciteten, som är bara lite mer än hälften av konkurrenterna i testet.

När strategin funkar, funkar den riktigt bra, och ibland får vi fantastiska standbytider. När den inte funkar blir batteriresultatet katastrofalt, som vid hög belastning i prestandatesterna.

Iphone har ett strömsparläge. Som vanligt är Apple lite hemliga med vad det gör, men mejlhämtning, hej Siri, bakgrundsuppdatering, automatiska uppdateringar och vissa visuella effekter ska “minskas eller avaktiveras”.

Snabbladdning är inte en teknik som Apple låtsas om, trots att just batteritiden är ett av de vanligaste klagomålen på Iphone, och den presterar testets långsammaste laddningstider som inte varierar oavsett om vi använder den medföljande laddaren, en Ipad Pro-laddare eller en snabbladdare från tredje part. Detta alltså trots att det bara är drygt hälften så mycket batteri att ladda.

+ Tidvis utmärkta standbytider'

- Katastrofal batteritid vid hög belastning, långsam laddning

HTC 10

Med HTC 10 hakade HTC på Sonys slogan “två dagars batteritid vid normalt användande”. Vi fick nöja oss med en dag med nöd och näppe när vi recenserade telefonen, men vi är kanske inte heller normala användare.

Den tekniska plattformen är väldigt standard för en toppmodell 2016. Chipsetet Qualcomm Snapdragon 820, högupplöst TFT-skärm, Android 6.0 och ett 3 000 mAh-batteri. Sett från batteriperspektiv förvaltar HTC 10 detta genom att leverera solida resultat i de flesta av batteritesterna, även om det nog är Qualcomms chipset och Googles operativsystem som står för de flesta av strömhanteringsfunktionerna.

Inte för att inte HTC själva har lagt till strömsparfunktioner. Den normala strömsparfunktionen begränsar processorn och platstjänster, minskar skärmens ljusstyrka och stänger av vibratorfeedback. Den kickar in vare sig du vill det eller ej när batteriprocenten står tillräckligt lågt, även om du förstås kan aktivera den manuellt också. Vi lyckas dock inte uppmäta någon reell batteriförbättring av detta.

Här finns även ett extremt energisparläge där bara telefon, SMS, mejl, kalender, miniräknare och klocka körs, medan data, platser och bluetooth med mera är avstängt när skärmen är släckt.

HTC har även lagt in en funktion som optimerar batterianvändningen i vissa spel, bland annat Pokemon Go, vilket förmodligen förklarar den jämförelsevis goda batteritiden i denna gren.

+Hyggliga batteritider över lag

-Ingen uppmätt förbättring i batterisparläget

Huawei P9

Huawei har liksom Samsung och Apple egenutvecklade systemkretsar som de sätter i sina mobiltelefoner. Tidigare har de haft svårt att nå upp i samma prestanda som Qualcomm, men i år klarar man mycket väl att mäta sig med de bästa från andra tillverkare.

Eget chipset innebär egen strömhantering, vilket innebär att vi inte nödvändigtvis får samma resultat i de olika grenarna som för mobiler med Qualcomm Snapdragon-chipset. Lite mindre skärmtid, lite mer vid standby är trenden vi ser i testet.

Huawei P9 har en av testets mer originella batterisparlösningar. När det så kallade ROG-strömsparandet aktiveras reduceras skärmens upplösning till 1280 x 720 pixel för att minska processorbelastningen. Det finns också tre energischeman, kallade prestanda, smart och ultra. I ultraströmsparläget är i princip bara telefon och SMS aktiva, och ingen datatrafik släpps igenom. Faktum är att vi inte lyckas uppmäta mycket till förbättrad batteritid annat än i just ultraläget.

+Bra standbytider

-Ingen uppmätt förbättring i energisparläget

LG G5

När vi testade LG G5 separat gillade vi mobilen skarpt. Däremot var vi lite bekymrade över att vi verkade ha svårt att få batteriet räcka till en hel dags användning. Att detta var mer än bara en känsla syns i resultatet av vårt jämförande test.

LG har en rätt traditionell konfiguration för en toppmodell 2016: Qualcomms chipset Snapdragon 820 och högupplöst TFT-skärm. Däremot har man valt ett mindre batteri, 2 800 mAh, än många av konkurrenterna. I gengäld har man, vilket numera hör till ovanligheterna, utbytbart batteri. För den som är beredd att jonglera med extrabatteri och att behöva ladda mer än ett batteri är då naturligtvis problemet med batteritiden löst. Man kan även köpa till en modul som ger mobilen kameraknapp, kameragrepp och lite mer batteri, men den blir förstås betydligt mindre smidig då.

Utöver de sedvanliga strömsparfunktionerna som är standard i Android 6.0 har LG G5 ett energisparläge, som man inte närmare specificerar, men som ger märkbart resultat på batteritiden och bland annat drar ner skärmens ljusstyrka. Man har även en funktion påslagen som standard, vilken drar ner upplösningen och uppdateringshastigheten i spel för att spara batteritid. Den går dock att stänga av. Ytterligare energisparfunktioner är möjligheten att slå av always on-skärmen och helt förbjuda program att köra i bakgrunden.

+Utbytbart batteri

-Svårt att klara dagen på en laddning

.

.

 

.