Android, Ios eller Windows

Jämförande test: Mobila operativsystem

Om man bortser från hårdvaran – vad skiljer sig åt mellan de olika mobilsystemen? Vi tittar närmare på hur de tre stora operativsystemen fungerar i mobilen respektive i surfplattan.

Publicerad:

4 mar 2016 - 11:00

Uppdaterad:

4 mar 2016 - 11:00

För vanliga datorer har uppdelningen av marknaden mellan Windows och Mac sett ut på ungefär samma sätt sedan slutet av 1990-talet, men för mobiler har kartan ritats om flera gånger under samma tid. De första modellerna med Ios och Android dök upp i Sverige år 2008. Då var Symbian det stora systemet och i den utsträckning mobilerna hade pekskärm var den anpassad för pennor snarare än fingrar. Vi avstår från att spekulera i om alla dagens mobilsystem kommer att finnas att kvar om ytterligare 8 år utan fokuserar istället på att testa hur de tre stora spelarna presterar idag – Android 6, Ios 9 och Windows 10. 

Android


Målet för Android var inledningsvis att leverera ett öppet och mer uppkopplat alternativ till Symbian och Windows – de stora smartphonesystemen vid mitten av 00-talet. Android bygger på operativsystemet Linux, men utvecklas innanför väggarna hos Google fram till lanseringen av en ny version. Jämfört med Ios eller Windows släpper Google fortfarande en väldigt stor del av systemet som öppen källkod, men det finns viktiga undantag – till exempel drivrutiner för hårdvara och vissa appar. För att få ihop ett fungerande system behöver mobiltillverkarna alltså komplettera med en betydande mängd egen kod. Det innebär att Android anpassas för många olika typer av enheter i alla former och prisklasser, men denna styrka är samtidigt systemets stora svaghet. Det räcker inte med att anpassa systemet en gång, utan processen måste upprepas för varje uppdatering och i praktiken leder det till att man aldrig kan vara säker på när eller om en mobil eller surfplatta får tillgång till ens de viktigaste säkerhetsuppdateringarna. Det lysande undantaget är Nexus-serien som uppdateras nästan lika länge och frekvent som Apples enheter.


Möjligheterna att anpassa och skräddarsy Androidsystemet är näst intill obegränsade. Utöver genvägar och mappar på startskärmen går det att lägga till widgetar som visar dynamiskt innehåll från appar och webbplatser – till exempel en stor klocka, nyheter eller genvägar till specifika kontakter och inställningar. Vill man gå ännu längre kan man byta ut hela startskärmsappen – eller välja en alternativ app för exempelvis telefoni, kontakter, kalender eller meddelanden. Dessutom kan flera användare ha var sitt konto på en och samma Androidenhet – med personliga inställningar, mejlkonton och appar. Tyvärr finns det några irriterande inskränkningar i valfriheten. Om en tillverkare väljer att hitta på ett eget upplägg för notisfältet eller mobilens inställningar, eller fyller enheten med bloatware, går det inte att göra mycket åt saken – utan att ta till mer drastiska åtgärder som att roota mobilen och installera en specialfirmware.


De senaste versionerna av Googles egna appar står sig väl i konkurrensen med såväl tillverkarspecifika lösningar som de bästa tredjepartsapparna. De flesta funktioner går att få även på Ios, men assistenten Google Now blir lite kraftfullare och enklare att använda tack vare Googles egen startskärmsapp och den nya funktionen »Google Now On Tap« som låter sökmotorn analysera innehållet på skärmen oavsett vilken app du ­använder. Andra smarta funktioner är exempelvis Google Cloud Print som gör det möjligt att dela skrivare och skriva ut från mobilen även när den är uppkopplad via mobilnätet. Androidsystemet som helhet plågas dock av att det inte finns någon riktig standard för hur själva telefonifunktionerna ska se ut och fungera. Medan Google Calendar eller meddelandeappen Hangouts fungerar på alla enheter är Googles egen telefoniapp exklusiv för Nexus-serien.

+
Flera användare på samma enhet
Filsystem
Widgetar

-
Saknar standardapp för telefoni och kontakter
Begränsad tillgång till uppdateringar

.

.

 

.